Symbol řecké krize - chátrající aténský park financovaný z evropských peněz

Zavřené banky, nejistota a strach. Tak vypadá v těchto dnech život v řecké metropoli. Symbolem řeckých neúspěchů se stal aténský park Pedion Areos. Postavili ho před několika lety z evropských peněz, v současné době ale vypadá spíš jako ghetto, kam se v noci odváží akorát bezdomovci.

"Nikdy nebylo hůř"

Řecko jako vůbec první rozvinutá země nezaplatilo dluh Mezinárodnímu měnovému fondu a je na pokraji bankrotu. Velký problém může nastat ve zdravotnictví, které je podle redaktora ČT Zdeňka Fučíka "nemocným mužem řecké společnosti". „Mnoho lidí mě tu varovalo před tím, abych se dostal do péče řeckých lékařů – mají nedostatek vybavení, hodně služeb a celkově situace v nemocnicích není dobrá,“ podotkl Fučík.

V zemi existuje už asi čtyřicet solidárních klinik, které zprostředkovávají péči lidem, kteří přišli kvůli krizi o zdravotní pojištění. Financované jsou z darů. „Řecko dluží za léky a vybavení dovezené ze zahraničí kolem jedné miliardy eur,“ informoval Fučík.

V ulicích je znát strach, nejistota i hněv. “Řecko na tom nikdy nebylo tak špatně, nikdy. Dokonce ani okupace za války nebyla tak špatná,“ míní Theodoros.

Radují se alespoň důchodci. Poprvé od pondělí se totiž otevřely stovky bankovních poboček, takže lidé mohou ke svým penzím. Neobešlo se to ale bez napětí, tlačenic a zmatků. “Pracoval jsem čtyřicet let a nakonec žebrám o peníze. Všichni naši politici nám lhali,“ podotkl důchodce Vassilis Argilis.

Obyvatelé si ale nijak zvlášť velké zásoby dopředu nedělají. Důvodem může být i to, že mezi lidmi není moc peněz.

Aténský park
Zdroj: ČT24

Neblaze proslulým pomníkem řeckým politikům je i rozlehlý park Pedion Areos v Aténách, který se po nákladné renovaci za evropské peníze otevřel před pěti lety. Tehdy vypukla krize a Řecko začalo strmě padat.

Z městské chlouby se pak stalo útočiště narkomanů. Známky rozkladu jsou patrné na každém kroku. Plánované divadlo nikdy neotevřelo a voda z fontány tryskala jen pár měsíců.

Součástí parku měl být také informační stánek, který se ale nikdy neotevřel. Místo toho v něm našli útočiště bezdomovci. „Je to oblast, kterou v noci můžete považovat téměř za ghetto,“ poznamenal řecký novinář Alexandros Gaglias. Aténský park se tak stal symbolem řeckých neúspěchů.