Archeologové našli katakomby s mumiemi psů

Káhira - Staří Egypťané používali psy jako prostředníky, kteří se za ně měli přimluvit u boha Anubise a zajistit výhody v posmrtném životě. A archeologové našli právě v Anubisových katakombách u Sakkáry osm milionů pohřbených zvířat, z nichž většina byli psi. Někteří byli nabalzamovaní a mumifikovaní. Archeologové o nálezu informovali v odborném časopisu Antiquity.

„Ten nález nás potěšil a překvapil. Nečekali jsme, že tam bude tolik zvířat, otevírá se tím pole pro mnohé otázky,“ sdělil Paul Nicholson z univerzity v Cardiffu, který projekt vedl. Výzkumem zvířecích kultů se Nicholson zabývá od 90. let.

O zabití zvířete ve Starém Egyptě říká, že nešlo o prosté zvířecí oběti. „Byl to náboženský akt vykonaný s nejlepším úmyslem. Důležité bylo zajistit náležitý pohřeb,“ řekl Nicholson. Egypťané si tak chtěli zajistit přízeň boha pohřbívání Anubise zpodobovaného s hlavou psa nebo šakala. Jeho úlohou bylo doprovodit zesnulé k vládci mrtvých Usirovi a vážit srdce mrtvých. Pohřbením zvířete podle Nicholsona Egypťané doufali, že tak zajití pomoc nedávno zemřelému příbuznému a že se o něj Anubis postará.

Vykopávky v Sakkáře
Zdroj: ČTK/AP/Nasser Nasser

O tom, že v blízkosti památek v Sakkáře existují katakomby, v nichž se pohřbívali psi, se vědělo delší dobu. Nicholsonova skupina s pomocí egyptské nejvyšší rady pro památky místo prozkoumávala od roku 2009. Našli nevyzdobené chodby naplněné v některých částech ostatky zvířat. Nicholson se domnívá, že mnohé mohly být vyneseny a využity k výrobě hnojiva.

Do katakomb se vešlo až 8 milionů zvířat

Ty, které se našly, byly zabaleny v pruzích látky a mumifikovány. Některé byly ošetřeny pryskyřicí. Uložení ale nebylo nijak slavnostní, zvířata se skládala jedno na druhé a ostatky se dochovaly ve špatném stavu. „Bylo obtížné najít celé a dobře zabalené mumie. Našly se spíš rozkládající se zbytky mumií,“ řekl Nicholson. Podle něj se do katakomb mohlo vejít až osm milionů zvířat. Některá byla velmi malá, ale další byli dospělí jedinci. Archeologové se domnívají, že mnozí byli chováni právě kvůli kultovním účelům.

Katakomby v Sakkáře pocházejí z období 750 až 30 let před naším letopočtem, tedy z doby, kdy se Egypt dostával do kontaktu s Evropou. Výzkum katakomb pokračuje, protože archeology zajímá, odkud obětní zvířata pocházela a jaký byl vztah Egypťanů k nim.