Chyby při zařazování romských žáků napravíme, slibuje Slovensko

Bratislava - Slovensko slíbilo prosadit v praxi opatření, která zamezí nesprávnému zařazování romských dětí do zvláštních škol. Na diskriminaci Romů ve vzdělávání na Slovensku upozornila Evropská komise. Nevládní organizace popudila dřívější argumentace slovenské vlády, že velký počet romských dětí ve zvláštních školách je důsledkem incestu v rodinách.

Kvůli údajné diskriminaci Romů ve slovenských školách zahájila Evropská komise v dubnu vůči Slovensku řízení, které zatím nebylo ukončeno. Pokud země záležitost dostatečně nevysvětlí, může případ skončit až u unijního soudu.

Současné slovenské zákony mají zaručovat rovnost obyvatel v souvislosti s právem na vzdělání, z vyjádření ministerstva školství ale vyplynulo, že problém je s jejich aplikací v praxi. Úřad proto slíbil nápravu.

  • „V rozsahu, v jakém je porušení (…) opodstatněné, ministerstvo školství připraví opatření, která zamezí vzniku případů nejednotného postupu příslušných subjektů při diagnostice dětí a žáků ze sociálně znevýhodněného prostředí a jejich nesprávnému zařazení do zvláštních škol a zvláštních tříd v mateřských, základních nebo středních školách,“ uvedlo ministerstvo.
Romská osada na Slovensku
Zdroj: Eliáš Majo/ČTK

Bratislava na výtky ohledně zařazování Romů do zvláštních škol původně reagovala tím, že v romských komunitách je prý vyšší míra incestu. „Bylo jasně naznačeno, že potenciál genetických změn je (u Romů) mnohem vyšší, a my prostě nemůžeme za politickou korektnost schovávat pravdu. To bychom se dostali do opravdu pokryteckého schématu, pokud bychom neřešili problém. Když ho nepojmenujete, nedokážete ho řešit,“ řekl ministr vnitra Robert Kaliňák, podle kterého u Romů dochází k incestu častěji než v jiných komunitách.

Trojice nevládních organizací včetně Evropského centra pro práva Romů zmiňovanou argumentaci odsoudily. „Vyšší míra incestu v romských komunitách je historickým stereotypem a jeho použití při omlouvání segregace ve vzdělávání je nejen typickým rasistickým argumentem, ale i signálem úplného selhání v hledání skutečných řešení klíčových otázek diskriminace,“ uvedly organizace ve společném prohlášení.

Slovensko v minulosti také čelilo výtkám za to, že na školách vytváří oddělené třídy pro Romy. Tento postup slovenský soud označil za nezákonný.

Na pětimilionovém Slovensku žije podle studie z roku 2013 více než 400 000 Romů. To je skoro čtyřikrát tolik, než vyplývá z výsledků posledního sčítání lidu z roku 2011.