Polští šneci dobývají Evropu i domácí restaurace

Varšava – Z Polska se stává jeden z největších exportérů levných jedlých šneků na starém kontinentě. Míří do restaurací po celé Evropě, včetně tradiční gurmánské bašty Francie nebo Česka. Zhruba dvě stě polských hlemýždích farem produkuje podle odhadů ročně už pět set tun této oblíbené pochoutky. Ta míří čím dál častěji i na stoly polských restaurací.

Šneci dorůstají do velikosti padesát milimetrů a váží zhruba deset gramů. Jejich maso patří mezi žádané zboží v polských i zahraničních restauracích. Farma manželů Sakowských na ně vsadila už před několika lety. A nezklamala se. „Produkujeme hlavně na export – do Francie, Itálie, Velké Británie. Letos plánujeme osm až deset tun produkce,“ říká Agnieszka Sakowská, majitelka farmy Fresh Snails.

Sezonní chov šneků je na farmě rozdělený na dvě části: nejdřív je majitelé nechají vyrůst v zateplených prostorách, pak míří na vzduch. Objemy na rodinné farmě jsou velké: ročně tady vypěstují přes pět set tisíc hlemýžďů. Druhý majitel firmy Slawomir Sakowski dodává, že šneky posílají ven v bednách, přičemž každá má v sobě pět kilogramů materiálu.

Polský export jedlých šneků nabírá na síle. Levná produkce proniká masově do gurmánské bašty Francie. Čím dál úspěšnější je i v Česku a v Rumunsku.

Šneci jako pochoutka
Zdroj: ČT24/Thinkstock

Polští plži míří ve stále větším množství i do domácích restaurací. Ve varšavském bistru Alaina Budzyka je sami připravují. A nabízejí jako tahák jídelníčku. „Zájem je velký. Z Varšavy se postupně šíří i do dalších velkých měst. Polsko má kolem čtyřiceti milionů obyvatel, takže potenciál tady je velký,“ potvrzuje majitel Bistra Rozbrat Alain Budzyk.

Ambicí polských producentů je přesvědčit domácí střední třídu, že dát si hlemýždě v restauraci není nic výjimečného ani zbytečně drahého. V bistru Alaina Budzyka stojí talíř dvanácti šneků v přepočtu přes dvě stě korun. Majitel tvrdí, že z nich chce v zemi udělat fenomén podobný suši. Pokud tedy Poláci najdou odvahu tuto delikatesu zkusit.

Události: Polští šneci se stávají hitem evropských restaurací (zdroj: ČT24)