Policista, který napadl černošskou dívku, opustil službu

Dallas - Texaský policista, který koncem minulého týdne se zbraní v ruce a s použitím násilí řešil spory na plovárně v Dallasu, odešel v úterý z policejních služeb. Oznámilo to velitelství policejní stanice na dallaském předměstí McKinney. Jednačtyřicetiletý poddůstojník Eric Casebolt údajně odešel od policie na vlastní žádost.

Na videozáznamu policejního zásahu je vidět, jak Casebolt vytahuje na mladistvé černochy zbraň a patnáctiletou Dajerrii Bectonovou dokonce povalí na zem a klečí na ní. Podle mnohých jednal nepřiměřeně a krátce po incidentu byl dočasně postaven mimo službu.

Policejní stanice na předměstí Dallasu nyní oznámila, že Casebolt jako policista skončil úplně. Prý na vlastní žádost.

Casebolt tvrdí, že dostává výhrůžné dopisy. Jeho advokáti proto tají, kde se zdržuje.

Šéf policistů v McKinney označil Caseboltovo jednání za neomluvitelné. „Náš výcvik ani naše policejní praxe nic podobného nepřipouštějí. Přišel řešit násilnosti a sám se jich dopustil,“ uvedl velitel Greg Conley. Dodal, že vyšetřování případu pokračuje.

Napadení mladé černošky vyvolalo v Dallasu napětí. V pondělí v McKinney demonstrovalo téměř tisíc Afroameričanů s plakáty „Barva mé kůže není zločinem“ a "Nedupejte na naše děti". Místní aktivisté požadují, aby se případem zabývalo americké ministerstvo spravedlnosti. V některých amerických městech se v nedávné době vzedmul odpor vůči policejnímu chování, při několika incidentech totiž při policejním zákroku zemřeli černoští obyvatelé. Nejvýraznější protesty probíhaly ve Fergusonu, kde v srpnu loňského roku policista Darren Wilson na ulici zastřelil neozbrojeného osmnáctiletého Michaela Browna.