Psí happy end na nejvyšší hoře Polska: Turisté zachránili opuštěného psa

Krakov - Malého psa, kterého jeho majitel zřejmě schválně nechal na nejvyšší polské hoře Rysy ve Vysokých Tatrách, zachránili jiní turisté. Akce na pomoc opuštěnému zvířeti se ale neobešla bez problémů, pomoci horské služby se totiž turisté nedočkali a vystrašené zvíře tak museli těžkým horským terénem snést ve vlastních rukou.

Malý hnědo-černý kříženec v pátek seděl na vrcholu hory a kňučel. Podle jednoho z výletníků, který se také vydal na nejvyšší horu Polska, tam psa vynesla skupina turistů a pak ho opustila. Našlo se ale několik lidí, kteří mu chtěli pomoci. Nejdříve chtěli poprosit o pomoc tatranskou horskou službu, ta ale zachraňuje jen lidi. Pak se rozhodli pejska odnést sami.

Podle krakovského vydání listu Gazeta Wyborcza se asi desetikilogramovému vystrašenému zvířeti nelíbilo v batohu a vyskakovalo ven. Jeho zachránci si ho proto museli podávat z ruky do ruky, protože sestup z hory je velmi strmý a turisté v některých místech musejí šplhat po řetězech. Po desetihodinovém sestupu turisté došli k chatě u jezera Morskie Oko, tam je ale nejdříve nechtěli ubytovat, protože s sebou měli psa.

Pejsek čeká na adopci. Dostal jméno Rysa, podle hory, na níž byl nalezen. Anna Plaszczyková z organizace na ochranu zvířat Viva vyzvala svědky, kteří viděli, jak se pes do výšky 2500 metrů nad mořem dostal, aby se přihlásili. Chce také, aby prokuratura zahájila vyšetřování kvůli možnému týrání zvířat.