Důkazy o sestřelení letu MH17 Moskva zmanipulovala, tvrdí britští investigativci

Londýn – Moskva loni obvinila Ukrajinu ze sestřelení malajsijského letadla na základě zmanipulovaných satelitních snímků. K tomuto závěru dospěli britští investigativci, podle nichž byly fotografie pořízeny nejméně měsíc před tragédií letu MH17 a kromě zfalšovaného data byly také následně upraveny v grafickém editoru. Ve své analýze to uvádí skupina Bellingcat, která porovnala ruské fotografie se záznamy z aplikace Google Earth.

Boeing 777 společnosti Malaysia Airlines se zřítil 17. července 2014 na východní Ukrajině při letu z Amsterdamu do Kuala Lumpur z výšky 10 kilometrů. Při neštěstí zahynulo všech 298 lidí na palubě, většinou nizozemských občanů. Nizozemští vyšetřovatelé dospěli k závěru, že byl stroj sestřelen, dodnes se ale neví kým. Moskva i Kyjev se z tragédie obviňují navzájem.

Ruské ministerstvo obrany zveřejnilo 21. července 2014 záběry ze satelitu, podle nichž v době sestřelení letadla operovala v oblasti skupina protivzdušných sil ukrajinské armády. Na místě měly být i protiletadlové systémy Buk. „Zbrojní systémy zachycené na fotografiích jsou schopné zasáhnout cíle do vzdálenosti až 35 kilometrů a do výšky až 22 kilometrů,“ uvedlo tehdy ministerstvo na brífinku.

Zfalšované datování nejlépe ukazuje fotografie, na níž jsou podle Ruska jednotky ukrajinské protivzdušné obrany. Snímek měl být ze 14. července 2014, podle Bellingcat byl ale pořízen už v květnu. Na červencovém snímku z Google Earth jsou totiž podle Bellingcat zřetelné řádky v poli, které naopak na snímku ruského ministerstva obrany chybějí. Na fotografii byly také pomocí Photoshopu přidány mraky, aby zakryly vegetaci, jež je v květnu jiná než v červenci. Manipulována Photoshopem byla na snímcích i přítomnost systému Buk.

Zpráva skupiny Bellingcat vyvrací i další tvrzení Moskvy, která loni na tiskovce zazněla – například že letadlo Malaysia Airlnes změnilo směr nebo že v jeho blízkosti operovala ukrajinská stíhačka. Podle expertů nešlo na snímcích o cizí letadlo, ale s největší pravděpodobností o trosky malajsijského stroje, který se rozlomil ještě ve vzduchu.

Analýzu investigativců ze skupiny Bellingcat si stáhnětě ZDE (v angličtině):

Svůj postup skupina popisuje ZDE.

Místo pádu MH17 na Google Earth
Zdroj: ČT24/BBC

Konflikt na Ukrajině si podle OSN vyžádal přes 6400 mrtvých

Podle Úřadu vysokého komisaře OSN pro lidská práva dochází na východě Ukrajiny i přes jisté uklidnění situace nadále k vážnému a setrvalému porušování lidských práv. Konflikt mezi vládními silami a proruskými separatisty si od poloviny loňského dubna do konce letošního května vyžádal 6417 mrtvých a 15 962 zraněných. Úřad také upozornil na utrpení pěti milionů lidí žijících v oblasti konfliktu. Konstatoval, že pokračuje ostřelování a dochází také k mimosoudním popravám, nezákonnému věznění, mučení a špatnému zacházení i k obchodování s lidmi. Chybí spravedlnost, pachatelé zůstávají nepotrestáni.

Malaysia Airlines „technicky zbankrotovala“ 

Letecká společnost Malaysia Airlines oznámila, že „technicky zbankrotovala“. Loni ji postihly dvě katastrofy – vedle červencové tragédie se v březnu další její letadlo s 239 lidmi na palubě ztratilo cestou z Kuala Lumpuru do Pekingu a dodnes se nenašlo. Bankrot vyhlásil nový šéf firmy Christoph Mueller, který byl jmenován v květnu. Společnost propustí 6000 z celkových 20 000 svých zaměstnanců. Zbývajícím 14 000 zaměstnancům byla nabídnuta místa v nové společnosti, která přebírá dědictví Malaysia Airlines. Kromě propouštění se aerolinky rovněž nyní snaží prodat své dva obří letouny Airbus A380. Zmíněné změny se ale nijak nedotknou letů společnosti.