Rok Módího vlády v Indii: klopýtavý běh na asijské výsluní

Bombaj – Jeden rok je oblíbená doba pro zhodnocení vlády. Poněkud obtížnější to je v zemi, která má podobné množství obyvatel i problémů jako Indie. Tamní premiér Narendra Módí má za sebou 12 měsíců relativního zlepšení ekonomiky, ale také třeba kritiky za trvající napětí mezi menšinami. Podrobněji se na jeho dosavadní účet spolu s indickým novinářem podívala zpravodajka Barbora Šámalová.

Podle současných průzkumů vkládají Indové do svého premiéra stále nemalou důvěru. Aktuálně mu důvěřuje 74 procent obyvatel, data ale ukazují výrazný rozdíl ve velkých městech (82 procent) a na venkově (67 procent). To vše navzdory tomu, že bývalý obchodník s čajem sliboval před rokem mnohé a vedl předvolební kampaň takřka v prezidentském stylu. Sliboval „lepší časy“ – a tato hesla každý v Indii používá po svém. Stoupenci je trpělivě opakují, zatímco odpůrci se ušklíbají.

„Nikdo nemůže udělat revoluci indické ekonomiky za jediný rok. Indie není tygr ani slon, je to moloch, obrovský stroj na vratkých kolech. Potřebuje miliony lidí, aby ji rozpohybovali. Jednotlivec nestačí,“ zmiňuje novinář Shekhar Gupta.

Prioritu Módího byla ekonomika. Pro svou vládu si vzal těžké sousto v podobě slibovaného růstu i nových pracovních míst. Podařilo se mírně usnadnit podnikání v Indii, zmírnit inflaci nebo zvýšit akcie. Většina toho je výsledkem pádu světových cen komodit - hlavně ropy, i tak má Indie předpoklady, aby letos překonala Čínu a stala se nejrychleji rostoucí velkou ekonomikou.

  • Inflace v Indii - očištěná od kapitálových investic - loni klesla zhruba na úroveň z roku 2004. Až do letošního května investoři navíc odkoupili zhruba dvě miliardy dolarů z indických dluhopisů a akcií.Přímé zahraniční investice vzrostly na přelomu roku o čtvrtinu - zhruba na necelých 29 miliard dolarů.
Indický rok s Narendrou Módím (zdroj: ČT24)

Kritici mu přesto rádi připomínají neřešenou reformu daní nebo situaci na pracovním trhu. Také nadšení investorů ochlazuje, což se projevilo mírným poklesem burzy. Za největší selhání ale mnozí považují nedostatek úsilí zabránit jeho vlastní nacionalistické hinduistické straně ve výpadech proti menšinám. „Multikulturalismus a pluralismus jsou největší předností Indie. Přál bych si, aby jim věnoval větší pozornost. Jeho přístup není dobrý. V diversifikované společnosti, jako je tato, musíte dosáhnout k menšinám a etnikům a dát jim důvod, aby držely pohromadě,“ dodává Gupta.

Podle opozičních politiků také Módí při správě půdy zvýhodňuje bohaté podnikatele na úkor drobných zemědělců. „Řeknu vám, jak vyhrál volby. Půjčil si astronomické částky od velkých průmyslníků, kteří mu financovali kampaň. Jak tyto dluhy nyní splatí? Jednoduše jim rozdá tolik cennou půdu. Chce oslabit malé farmáře, získat jejich půdu a rozdělit je mezi své kamarády,“ prohlásil viceprezident Indického kogresu Rahul Gándí.

Módí přinesl naději na transformaci, ale obrovské očekávání se mu může vymstít. Více než 13 milionů Indů hledá práci. Když je premiér nezaměstná, nezíská příště jejich hlasy.

Vydáno pod