Třetina světových kuřáků žije v Číně. Úřady vůči nim přitvrdí

Peking - Největší světový konzument tabáku přitvrzuje v boji proti kuřákům. V Pekingu od června úplně zakážou cigarety v uzavřených prostorech včetně pracovišť a hromadné dopravy. Tažení proti kouření se má postupně rozšířit na celou Čínu.

V Číně kouří téměř 300 milionů obyvatel, tedy téměř čtvrtina tamní populace. Ve srovnání s poměrem kuřáků v jiných státech nejde o nic výjimečného, v absolutním přepočtu ale Čína zahrnuje skoro třetinu všech kuřáků světa. „Odhadujeme, že kvůli kouření v Číně ročně umírá skoro 1,4 milionu lidí. To je 16,5 % všech úmrtí. Několika dalším milionům způsobuje chronická onemocnění,“ zmiňuje Kung-chuan Jangová z Čínského centra pro prevenci a kontrolu chorob

Čínští experti upozorňují také na silné postavení tabákového průmyslu. Na daních z cigaret a ziscích státních tabákových firem Čína ročně vydělá trilion jenů, tedy 155 miliard dolarů. Přesto kouření způsobuje krizi. Náklady na léčení v takovém množství pacientů nebývale zatěžují ekonomiku.

Čínské tažení proti kouření (zdroj: ČT24)

Úřady nyní slibují, že v honu na neukázněné kuřáky budou mnohem přísnější. Mimo jiné zřídily telefonní linku, kde mají občané hlásit každého, kdo zákaz poruší. Jednotlivcům hrozí pokuta v přepočtu 800 korun, firmám až 400 tisíc. Přesto jsou mnozí Číňané k účinku skeptičtí. „Když u mě v baru někdo kouří, samozřejmě se ho pokusím přesvědčit, aby přestal, ale nemůžu ho nutit chodit na ulici. Budu muset vymyslet jiné metody,“ dodává majitel baru Liou Ťiang.

I když nový zákaz platí jen v hlavním městě, připravují se celonárodní opatření. Daň z tabáku stoupla z 5 na 11 %. Od září se omezí reklama. Přesto se nekuřáci shodují: V zemi, kde balíček cigaret stojí dvacet korun, bude těžké národní závislost zlomit.