Mnohoženství bude pro Rusko záchrana a nutnost, říká tamní muslim

Moskva – Mnohoženství jako lék na klesající počet mužů? Téma, na které vzhledem k ruským reáliím naráží mnoho tamních muslimů, nyní znovu hlasitě připomněl vlivný imám Šafig Pšichačov. S ubývajícím počtem ruských mužů se podle něj uznání polygamie stane dříve či později realitou. Mnohoženství je už nyní běžnou praxí zejména v muslimských komunitách v severním Kavkazu.

Rusko aktuálně řeší celostátní skandál kolem sňatku čečenského policejního šéfa Nažuda Gučigova se sedmnáctiletou nevěstou, která se stala jeho druhou manželkou. Za svědka šel novomanželům Magomed Daudov, člen nejužšího týmu čečenského vůdce Ramzana Kadyrova. Při svatebním přípitku prohlásil, že mnohoženství je třeba v Čečensku legalizovat, protože je dávno zavedenou praxí.

„Islám toleruje mnohoženství nikoli proto, aby si muž užíval a cítil se jako sultán. Mužů ubývá a žen je čím dál víc. Každý hledá svoje štěstí,“ prohlásil Pšichačov, který v Rusku působí 28 let jako šéf Mezinárodní muslimské misie.

Mnohoženství je rozšířeným jevem v Čečensku, Ingušsku a Dagestánu, autonomních republikách na severních svazích Kavkazu. „Do těchto oblastí se to vrátilo v 90. letech, což souvisí s jakousi krizí identity a obrovským sociálním propadem, kdy lidé začali hledat po 70 letech novou tvář a často se začali vracet k některým až středověkým zvykům, o kterých toho třeba tolik nevěděli,“ říká novinář Ondřej Soukup.

Soukup: Ruští muslimové od 90. let hledali novou identitu - včetně starých zvyků (zdroj: ČT24)

Právě v Čečensku kdysi prosadil vůdce Kadyrov mnohoženství ze stejných důvodů, jaké předpovídá nyní Pšichačov. Čečensko během několikaleté války a při vleklých protiteroristických operacích přišlo o tisíce mužů – polygamie podle tamních vůdců prý pomohla některé demografické problémy dlouhodobě řešit.

Je nicméně pravdou, že Rusko pochází v posledních letech stabilním úbytkem počtu mužů vůči ženám - navzdory tomu, že ruská vláda se snaží aktivně podporovat porodnost velkorysými rodičovskými příspěvky. V úbytku mužů často hrají roli různé sociálně-patologické jevy. „Průměrný věk dožití mužů v Rusku je dnes kolem 67 let, u žen je to asi o sedm let více. Existuje totiž statisticky významná část mužů, kteří zemřou do věku 35 let kvůli rvačkám, drogám nebo alkoholu,“ dodává Soukup.

Ingušské republice bylo mnohoženství oficiálně povoleno už v červenci 1999. Platnost tohoto rozhodnutí je však sporná, protože polygamie je v Rusku podle federálního zákona zakázána. Ingušští muži mohou mít podle nového republikového zákona až čtyři ženy. Manželé, kteří si tento „přepych“ chtějí dovolit, ovšem musejí dbát na dodržování dvou podmínek: zabezpečit materiálně každou z chotí a všem věnovat rovnocennou pozornost.

Polygamie ve světě
Zdroj: ČT24/Wikipedia.org

Mnohoženství se jinak běžně praktikuje v islámských zemích na Blízkém východě a v Africe. Poměrně častým jevem je také v Uzbekistánu, i když nezákonným. Trestá se buď několikaletým vězením, nucenými pracemi nebo pokutou mezi padesáti a stonásobkem nejnižší mzdy.

Polygamie se vyskytovala v muslimských částech bývalého SSSR dokonce i za tvrdého sovětského režimu. Ačkoli podobné soužití sovětský zákon nepovoloval, místní úřady jej tolerovaly. Oficiální registrace manželství na Kavkaze a ve Střední Asii se navíc začala praktikovat teprve v 60. letech. Předtím se sňatky uzavíraly výhradně dle národnostních zvyků. Poté muslimové registrovali jen jeden sňatek, zatímco žili s několika ženami.