Po přestřelce mezi motorkáři v Texasu zůstalo devět mrtvých

Waco (USA) - Devět mrtvých a skoro dvě desítky zraněných si vyžádala nedělní přestřelka v texaském městě Waco. Bitka mezi členy několika motorkářských gangů se strhla v baru a pokračovala na přilehlém parkovišti. Podle policie bylo na místě 150 až 200 motorkářů. Místní média napsala, že parkoviště před restaurací připomínalo válečnou zónu. Podle zasahujících strážníků jsou mezi oběťmi a zraněnými jenom aktéři přestřelky.

Přestřelka propukla krátce po poledni místního času v baru řetězce Twin Peaks Sports Bar and Grill a pak pokračovala na přilehlém parkovišti u nákupního střediska Central Texas Market Place. Osm lidí zemřelo na místě a jedna další osoba později v nemocnici. Celkem osmnáct lidí utrpělo zranění.

Motorkáři na sebe šli s noži a řetezy, pak začali střílet

V baru se potkali členové až pěti gangů k jednáním o vymezení území a vlivu. Policie o jejich setkání věděla a monitorovala je. Mezi členy gangů začaly po konfliktu na toaletě pěstní souboje, poté boj přešel na nože, řetězy a střelné zbraně, řekl zástupce místní policie Patrick Swanton. Podle něho tam bylo 150 až 200 motorkářů. Střelba se pak přesunula z restaurace na rušné parkoviště. Tam zasáhla i policie, celkem pozatýkala stovku lidí a zabavila přes sto zbraní, uvedla místní televizní stanice KWTX.

Při incidentu se podle úřadů nezranil žádný náhodný účastník ani policista. Zaměstnanci baru se schovali v zadních prostorách a okolojdoucí utekli z místa přestřelky pryč. „Je to zřejmě jedno z nejhrůznějších míst činu, jaké jsem za 34 let ve službě viděl. Jsou tam mrtví lidé a všude je krev. Podle něj by přestřelka měla více obětí, kdyby do ní police nezasáhla. “Jsem ohromen, že nebyli zabiti ani zraněni žádní nevinní civilisté," dodal.

Policie gangy neidentifikovala, někteří motorkáři ale na sobě měli podle fotografií vesty s nápisy Bandidos nebo Cossacks. „Je tam můj syn, je tam i můj manžel a členové gangu Bandito si vždycky myslí, že můžou dělat, co se jim zachce, ať už vytáhnou zbraně, nebo začnou střílet,“ řekla svědkyně střelby.

Policisti si stěžují, že restauraci na nebezpečí upozorňovali už dřív, ale ta prý spolupracovat nechtěla. Bandidos je gang, který vzniknul už v 60. letech a podílí se podle Washingtonu na pašování kokainu nebo marihuany.