Trest smrti pro Mursího kritizují i USA

Trest smrti nad bývalým egyptským prezidentem Muhammadem Mursím a dalšími 105 členy Muslimského bratrstva vyvolal „hluboké znepokojení“ Spojených států amerických. Otevřenou kritikou soudního verdiktu nešetřila ani mezinárodní organizace Amnesty International nebo turecký prezident Recep Tayyip Erdogan.

„Jsme hluboce znepokojeni dalším masovým rozsudkem smrti, který egyptský soud vynesl nad více než 100 obviněnými, včetně exprezidenta Mursího,“ citovala agentura Reuters nejmenovaného představitele americké diplomacie. „Opakovaně vystupujeme proti praktice masových soudů a rozsudků, které jsou vynášeny způsobem, jenž odporuje mezinárodním závazkům Egypta,“ dodal činitel.

Soud v Káhiře vynesl trest smrti nad exprezidentem Mursím a dalšími 105 členy islamistického Muslimského bratrstva za organizaci hromadného útěku z vězení v roce 2011 a za spiknutí s palestinským hnutím Hamas a libanonským Hizballáhem při jeho plánování. Konečný rozsudek ohlásí soud ale až 2. června, protože hrdelní tresty musí posoudit ještě velký muftí, který je nejvyšší náboženskou autoritou v zemi.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan:

„Evropská unie, západní země, copak jste nezablokovaliy trest smrti? Nemáte nástroje proti těm, kteří takové tresty udělují? Uvalte sankce na Egypt, když to můžete udělat i jiným.“

Rozsudek odmítl i vlivný sunnitský duchovní šajch Júsuf Karadáví. Tento duchovní vůdce Muslimského bratrstva označil v poselství odvysílaném katarskou televizí Al-Džazíra vynesené hrdelní tresty za „nesmysl odporující islámskému právu“.

Tři soudci byli po rozsudku zabiti

Po několika hodinách od rozhodnutí soudu v Káhiře byli na Sinajském poloostrově zastřeleni tři egyptští soudci. Podle egyptské policie cestovali autem ve městě Aríš, když je přepadli ozbrojenci. Při útoku byla usmrcena ještě čtvrtá osoba a další tři lidé byli zraněni. Zatím není jasné, zda atentát souvisí s rozhořčením nad rozsudkem vyneseným nad Mursím a jeho spojenci z řad Muslimského bratrstva.

Trest smrti pro Mursího kritizuje Amnesty International (zdroj: ČT24)

Úřady ale již v minulosti připisovaly vinu za násilnosti na Sinaji přívržencům Muslimského bratrstva. Mursího strana byla po jeho svržení zakázána a stovky bývalých činitelů a příznivců byly zatčeny a uvězněny. Před pár dny se stal terčem pokusu o atentát jiný soudce, který minulý rok odsoudil k trestu smrti 12 příslušníků Muslimského bratrstva. Soudce pumový útok ve svém domově na předměstí Káhiry přežil.

Do rozsudkem rozjitřené atmosféry oznámily úřady informaci o popravě šesti údajných islamistických radikálů. Odsouzeni byli za útoky spáchané jménem militantní islamistické organizace Ansar Bajt al-Makdis. Po verdiktu vojenského tribunálu byli oběšeni bez upřesnění data.