Syrská Palmýra v ohrožení – Islámský stát už vraždí v okolí

Palmýra (Sýrie) - Radikálové z Islámského státu (IS) se blíží k historickému městu Palmýra, které je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Podle ochránců lidských práv členové IS v blízkosti města zavraždili desítky civilistů. V Palmýře se nalézají monumentální ruiny velkého města, jež bylo jedním z nejdůležitějších kulturních center antického světa.

IS bojuje s armádou prezidenta Bašára Asada v centrální části Sýrie v provincii Homs. Snaží se obsadit město Suchna, které se nachází 75 kilometrů od Palmýry. Nyní ostřeluje leteckou základnu v blízkosti historického města.  

K Palmýře se ze Suchny přesunulo 1800 rodin. Na místě byla otevřena tři střediska pro tyto uprchlíky. Ochránci lidských práv monitorující situaci z exilu oznámili, že islamisté u Palmýry zavraždili 26 civilistů. Deseti z nich prý radikálové setnuli hlavy. IS se údajně dostal do vesnic, z nichž se už stáhli vojáci.   

Palmýra
Zdroj: ČT24/ČTK/Eye Ubiquitous/Hutchison

UNESCO před dvěma lety zařadilo pouštní Palmýru mezi ohrožené památky. Většina z nich pochází z 1. a 2. století našeho letopočtu, kdy tuto oblasti ovládali Římané. Nachází se zde mimo jiné Belův chrám, který je považován za jednu z nejvýznamnějších církevních staveb z 1. století na Východě díky svému jedinečnému designu.

Syrský šéf památek Maamoun Abdul Karim je přesvědčen, že pokud do Palmýry vpadnou islamisté, skončí stejně jako řada starověkých památek v Iráku. Palmýra už přitom utrpěla škody během občanské války, která trvá v zemi od roku 2011.

„Doufám, že se ti barbaři do města nedostanou. Jestliže do ní proniknou, bude to její zkáza, mezinárodní katastrofa. Předměty můžete ukrýt, ale jak chcete chránit antickou architekturu?“ ptá se ředitel syrských muzeí Maamún Abdalkarím.  

IS vyhlásil v části Iráku a Sýrie chalífát. Na území, které ovládá, se nacházejí jedny z nejvýznamnějších archeologických nalezišť na světě. Radikální hnutí odmítá vše, co není v souladu s jeho interpretací sunnitského islámu. Jeho členové ničí prastaré památky, nicméně podle úřadů leckde ničí jen kopie a originály prodávají, aby získali peníze. 

Palmýra
Zdroj: ČT24/ČTK/DPA/Chris Melzer

Islamisté už ničili památky ve starověkých městech Hatra, Nimrúd, Ninive či Chorsábád. Zvěrstva IS na starověkých pokladech odsoudila OSN jako válečný zločin a útok proti společnému dědictví celého lidstva, řádění islamistů tím však nezastavila.

Arabská koalice vedená Spojenými státy útočí na pozice islamistů ze vzduchu - od září loňského roku tak činí i v Sýrii. Svůj postup ale nekoordinuje s Asadovými silami. Sám syrský prezident nedávno přiznal, že se jim islamisty nedaří porazit.