Víkendové násilí v makedonském Kumanovu nepřežilo 22 lidí

Skopje – Při víkendových násilnostech v severomakedonském městě Kumanovo přišlo o život osm policistů a 14 ozbrojenců. Oznámilo to ministerstvo vnitra, podle kterého bylo dalších 37 policistů zraněno. Policie v sobotu zasahovala proti ozbrojené skupině, která údajně plánovala útoky na makedonské státní instituce a veřejná místa. O původu ozbrojenců vláda zatím nic neřekla. Místní média tvrdí, že mezi nimi jsou bývalí členové Kosovské osvobozenecké armády, která bojovala za nezávislost albánskojazyčného obyvatelstva Kosova na Srbsku.

Akce začala už v sobotu brzy ráno – z oblasti zásahu ve čtvrti Diva Naselba se ozývala střelba z ručních zbraní a nad městem létaly vrtulníky. Výbuchy byly odtamtud slyšet ještě odpoledne. Podle mluvčího ministerstva vnitra policie zakročila poté, co obdržela informace o ozbrojené skupině, jejíž členové plánovali „teroristické činy“. Do Makedonie prý pronikli ze sousední země; mluvčí nicméně neřekl, o kterou zemi mělo jít.

Kromě státních institucí měli podle makedonského premiéra ozbrojenci v hledáčku také nákupní centra nebo sportovní akce. „Jedním z cílů skupiny bylo destabilizovat Makedonii,“ konstatoval Nikola Gruevski. Skupina prý čítala 40 dobře vycvičených členů, kteří se podíleli na různých akcích v regionu a na Blízkém východě. Makedonská média tvrdí, že v jejím čele stálo pět bývalých bojovníků teroristické Kosovské osvobozenecké armády.

Obyvatelstvo Kumanova tvoří převážně Albánci. Město leží blízko hranic Srbska a bývalé srbské provincie Kosova. Kosovští Albánci se od Srbska odtrhli po ozbrojené revoltě koncem devadesátých let, v roce 2008 pak jednostranně vyhlásili samostatnost. Stejnou cestou se chtěli vydat jejich makedonští soukmenovci v roce 2001, a proto došlo k ozbrojené vzpouře.

V makedonském Kumanovu zasáhla policie proti údajným teroristům (zdroj: ČT24)

„Myslel jsem si, že k něčemu takovému už nikdy nedojde,“ svěřil se po sobotním zásahu agentuře Reuters albánský muž v narážce na konflikt z roku 2001. „Je to děsivé, nemůžeme tu zůstat.“ V neděli se na předměstí Kumanova stále ozývala sporadická střelba a vláda vyhlásila za mrtvé dvoudenní smutek.

Situaci se před čtrnácti lety podařilo uklidnit díky dohodě zprostředkované západními diplomaty. Ta zaručuje Albáncům větší práva a zastoupení ve státních institucích. Její realizace je však pomalá. Navíc dochází k různým incidentům, které dál zvyšují napětí.