Íránská bojovnice za ženská práva je za mřížemi

Teherán - Jedna z nejvýznamnějších íránských aktivistek skončila za mřížemi. Narghís Mohammadiová dlouhodobě bojuje za ženská práva. Usiluje také o zrušení trestu smrti. Ve vězení skončila krátce už před třemi lety.

Manžel aktivistky uvedl, že pro ženu přišlo domů asi deset lidí. Pak ji odvezli do jedné z teheránských věznic. „Je aktivistkou bojující za lidská práva, neudělala nic zlého,“ prohlásil Íránec, který žije v exilu ve Francii. Jeho žena prý trpí zdravotními problémy, které se zhoršují ve stísněných prostorách. Objevuje se u ní svalová paralýza.   

Mohammadiová byla viceprezidentkou nyní zakázaného Kruhu obránců lidských práv, v jehož čele stála nositelka Nobelovy ceny za mír z roku 2003 Širín Ebadíová. Ta z Íránu odešla poté, co byl v roce 2009 ve sporných volbách prezidentem znovuzvolen Mahmúd Ahmadínežád. Proti povolebním protestům tehdy tvrdě zakročila policie a islámské milice.  

Mohammadiová stála v čele pokojných protestů a kampaní ve prospěch politických vězňů a dalších osob, u nichž byla porušována lidská práva. Uvězněna byla už v dubnu 2012. Odpykat si tehdy měla šestiletý trest, k němuž byla odsouzena v roce 2010 za protivládní činnost. Ze zdravotních důvodů byla ale v červenci téhož roku propuštěna. 

O víkendu se měla objevit u soudu kvůli tomu, že svou činností prý „ohrozila íránskou národní bezpečnost“. Proces byl ale odložen - obhájci údajně neměli přístup k jejímu spisu.  

Několik dnů před svým zatčením Mohammadiová uvedla, že jedno z obvinění se týká její práce na kampani Krok za krokem k ukončení trestu smrti v Íránu. Ta je v zemi považována za ilegální. Provinit se měla rovněž setkáním s bývalou šéfkou zahraniční politiky EU Catherine Ashtonovou v březnu 2014 v Teheránu. Tím měla zasahovat do vnitropolitických záležitostí Íránu.