Za smrt černocha Graye byli policisté obviněni ze zabití a vraždy

Baltimore (USA) - Šestice policistů, kteří se podíleli na smrti mladého černocha Freddieho Graye v Baltimoru, čelí obviněním ze zabití a vraždy. Jak oznámila prokurátorka amerického státu Maryland, policisté jsou přímo odpovědní za Grayovu smrt, k níž údajně došlo v důsledku zranění utrpěného při transportu do vazby. Baltimorské sdružení policistů s obviněním nesouhlasí a tvrdí, že šestice na Grayově smrti vinu nenese. V Baltimoru úmrtí vyvolalo vlnu demonstrací a ve městě platí zákaz nočního vycházení. Po nečekaném verdiktu prokuratury se začalo v ulicích slavit.

Smrtelná zranění, které Gray zřejmě utrpěl během jízdy v policejní dodávce, zavinili policisté podle 35leté baltimorské státní zástupkyně Marilyn J. Mosbyové tím, že jej spoutali na rukou i na nohou, ale nezapnuli mu bezpečnostní pásy. Rovněž prý neudělali nic pro to, aby mu poskytli nezbytnou zdravotní pomoc. Pětici policistů proto obvinila ze zabití a jednoho z vraždy druhého stupně.

Baltimorská prokurátorka Marilyn Mosbyová:

„Obsáhlé, důkladné a nezávislé vyšetřování spolu s pitvou ukázalo, že smrt pana Graye bylo zabití. Máme dost důkazů pro zahájení vyšetřování.“

Pětadvacetiletý Gray zemřel 19. dubna na následky týden staré zlomeniny krčních obratlů. Policie následně připustila, že policisté v rozporu s předpisy nezajistili Grayovi náležitou zdravotní péči. Podle Mosbyové zraněný nejméně dvakrát žádal policisty o pomoc. Když jej vyváděli z dodávky, už vůbec nedýchal, prohlásila prokurátorka. Médii citovaný lékařský expert tento týden tvrdil, že muže zranil náraz policejního vozu ještě před zatčením, Mosbyová své obvinění zakládá na expertize jiného znalce.

Prokurátorka policisty rovněž obvinila ze zneužití pravomoci, neboť podle ní vůbec neměli zákonný důvod ke Grayově zadržení. „Nůž (Grayův) nebyl vystřelovací a jeho držení je legální,“ řekla Mosbyová ke zbrani, kterou policie zdůvodňovala Grayovo zadržení. Očekává se, že se do vazby sám přihlásí i poslední z obviněných, na něhož byl rovněž vydán zatykač.

Podle šéfa policejního sdružení z Baltimoru Gene Ryana není nikdo ze šesti mužů za smrt odpovědný - jednali prý v souladu se zákonem. Baltimorská policie měla předat prokuratuře zprávu o vyšetřování zásahu proti Grayovi v polovině května, učinila tak ale již ve čtvrtek. Vyšetřování případu zahájilo také federální ministerstvo spravedlnosti. Prezident Barack Obama dnes prohlásil, že federální úřady udělají vše, co bude v jejich silách, aby vyšla najevo pravda, což je podle něj „absolutně nezbytné“.

Ve městě se po pondělním pohřbu mladíka zvedla vlna násilných demonstrací a následně byl zaveden zákaz nočního vycházení. Protesty se rozšířily i do dalších amerických měst.

Ve Spojených státech se v posledních měsících stalo několik případů, kdy bělošští policisté při zásahu zabili černocha. Baltimore se však od ostatních incidentů odlišuje, neboť má černošského policejního náčelníka i černošskou starostku. Ani to ale ve městě nezabránilo protestům a následným střetům s policií. Při nepokojích v noci na úterý bylo zraněno 15 policistů a takřka 200 lidí bylo zadrženo.

Nálada v Baltimoru se po oznámeném obvinění změnila k nepoznání. Na místech, kde docházelo k násilným protestům, zněly klaksony aut a radostné provolávání „Spravedlnost, spravedlnost!“ Vzhledem k pozitivní reakci obyvatel nejsou očekávané další protesty podle médií pravděpodobné.

Matka roku: Toya Grahamová zfackovala demonstrujícího syna

Nepokoje v Baltimoru rozproudily debatu o rasových problémech a zaměstnaly policii i národní gardu. Ukázaly ale ještě jeden fenomén: Jak důležitá je výchova, a že vychovávat je možné potomky i v pubertálním věku a před kamerami světových médií. Hvězdou internetu se v této souvislosti stala Toya Grahamová - podle některých amerických médií matka roku. Když na policisty v Baltimoru začali mladíci házet cihly, sklo a kameny, vyrazila na místo a zjistila, že mezi útočníky je i její syn Michael. Poznala jej, i když se maskoval - podle tepláků i očí.

„Když jsme si koukali z očí do očí, řekla jsem mu, ať tu cihlu položí. Ať ji položí. To už mi tekly nervy,“ vzpomíná Toya, která Michaela zpacifikovala a odtáhla jej domů. Vůbec neřešila, že by se mohl stát předmětem posměchu. „Je to můj jediný syn a nechci, aby skončil jako Freddie Grey,“ říká svobodná matka, která má kromě něj taky pět dcer. Baltimorská matka a její fackovací video ovládly sociální sítě a staly se jedním z fenoménů nynější vlny rasových nepokojů v USA.

Baltimorská „matka roku“ Toya Grahamová (zdroj: ČT24)