Za kritiku smrt: Kim dal už letos popravit 15 těch, kdo nemlčeli

Pchjongjang – Severokorejský vůdce Kim Čong-un dal už letos údajně popravit patnáct činitelů, kteří kritizovali jeho politiku. Mezi popravenými byli mimo jiné dva ministerští náměstci, kteří si stěžovali na Kimova nařízení, několik muzikantů a ministr lesního hospodářství, jemuž se nezdály vůdcovy zalesňovací projekty. Po obvinění ze špionáže byli tito lidé zastřeleni.

Popravou šéfdirigenta a dalších tří členů orchestru Unhasu zřejmě Kim trestal za prozrazení rodinných tajemství, protože jeho manželka Ri Sol-ču byla zpěvačkou právě u tohoto orchestru.

O sérii poprav u severního souseda (v průměru jeden popravený týdně) dnes jihokorejské poslance informovala jihokorejská tajná služba. Mladý vůdce podle ní pouze kopíruje svého otce Kim Čong-ila a dědečka a zakladatele severokorejského státu Kim Ir-sena v tom, že provádí pravidelné čistky a popravy, aby zajistil svému režimu se svým kultem osobnosti věrnost a disciplínu.

Koncem roku 2013 nechal Kim popravit svého strýce Čang Song-tcheka, který byl považován za hlavní postavu v pozadí vlády. Čang pomohl severokorejskému vůdci, dokud byl ještě nezkušený, upevnit moc poté, co v prosinci 2011 zemřel Kim Čong-il.

Kim Čong-un by se měl v květnu vydat po třech letech ve funkci na svou první zahraniční cestu: je očekáván v Moskvě na oslavách 70. výročí konce druhé světové války.

Severokorejští důstojníci
Zdroj: ČT24
Kim Čong-un do Moskvy nepřijede - má doma starosti (zdroj: ČT24)