Oběti holocaustu odmítají usmiřovací gesto vůči „účetnímu z Osvětimi“

Berlín – Proti usmiřovacímu gestu vůči někdejšímu dobrovolníkovi jednotek SS Oskaru Gröningovi, který pracoval v nacistickém koncentračním táboře Osvětim, se ohradilo 49 spolužalobců z řad obětí holocaustu. Další vedlejší účastnice soudu Eva Mozesová-Korová, na níž v Osvětimi prováděl lékařské pokusy Josef Mengele, totiž 93letému obžalovanému v soudní síni na usmířenou podala ruku.

Proces s třiadevadesátiletým Gröningem, který je obžalován z podílu na smrti 300 000 Židů, začal minulý týden v Lüneburgu. Obžalovaný na úvod uznal morální odpovědnost, o kriminální vině podle něj ale musí rozhodnout soud. Začátek procesu sledovala také 81letá Korová, která přicestovala z USA. Její podání ruky v neděli ukázala televize ARD ve své večerní talk show Günthera Jaucha za účasti Korové.

Přežila Mengeleho pokusy a říká: Ať Gröning raději chodí po školách vykládat o hrůzách nacismu

„Odpustila jsem nacistům,“ prohlásila v pořadu Korová. „Nemám zájem na tom, aby se stařec dostal do vězení.“ Navrhla namísto toho, aby Gröning chodil na školy a přibližoval mladým lidem, jaké důsledky nacismus má, a klást jim na srdce, aby tato ani žádná z příštích generací už nikdy nedopustily to, co se tehdy stalo. Podle Korové by to bylo pro společnost mnohem prospěšnější.

Další spolužalobci s tím ale nesouhlasí. „Nemůžeme panu Gröningovi odpustit účast na vraždě našich příbuzných a dalších 299 000 lidí - zvláště když dosud necítí žádnou trestněprávní vinu,“ uvedli žalující prostřednictvím svých právních zástupců Thomase Walthera a Corneliuse Nestlera. Ti jménem svých 49 mandantů, kteří rovněž přežili Osvětim, viní Korovou ze svévolné rehabilitace Gröninga. „Být vedlejší žalobkyní jménem zavražděných a využívat této role k veřejně inscenovanému osobnímu odpuštění - to nejde dohromady,“ prohlásili právníci s tím, že v řízení jde především o dokumentaci desetiletí trvajícího selhávání justice. Vedlejší účastníky procesu rovněž pobouřilo i nedělní vystoupení Korové v televizi. Žena totiž potvrdila, že Gröningovi odpouští.

Pokud bude „účetní z Osvětimi“ Gröning shledán vinným, hrozí mu nejméně tři roky vězení. Proces, který je považován za jeden z posledních velkých soudů s činiteli z dob nacistické éry, je naplánován do 29. července.

Gröning, který byl dobrovolníkem jednotek SS, v Osvětimi působil v období mezi květnem a červencem 1944 během takzvané maďarské akce, při níž nacisté do vyhlazovacího tábora transportovali více než 420 000 maďarských Židů. Obžalobě čelí právě kvůli údajnému podílu na smrti 300 000 z nich. Podle státního zástupce se Gröning neúčastnil přímo násilností, pracoval prý pouze na odklízení zavazadel deportovaných vězňů a počítal zabavené peníze. Věděl ale, že vězně označené za neschopné práce čeká zavraždění v plynových komorách, a svou prací tak prý podporoval systematické vyvražďování a pomáhal nacistickému režimu s ekonomickými zisky.