Egyptský exprezident Mursí dostal 20 let – hrozil mu trest smrti

Káhira – Bývalý egyptský prezident Muhammad Mursí dostal dvacetiletý trest odnětí svobody za podněcování k násilí při protivládních protestech v prosinci 2012. Kromě něj poslal káhirský soud na 20 let do vězení i několik členů vedení nyní zakázaného Muslimského bratrstva, kteří spolu s Mursím seděli na lavici obžalovaných. Exprezidentovi hrozil trest smrti, který mu hrozí ještě ve dvou dalších procesech. Dnešní verdikt je vůbec první, který egyptská justice nad bývalým prezidentem vynesla. Proti rozsudku se lze odvolat.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

Po Mursího odstoupení vyšli do ulic muslimští bratři a jejich protesty byly často bouřlivé a provázené násilím. Při policejních a armádních zásazích zahynulo 1400 lidí, na 15 000 jich skončilo za mřížemi. Muslimské bratrstvo pak bylo zakázáno. Obžaloba Mursího vinila z podílu na smrti deseti demonstrantů, kteří zemřeli při střetech odpůrců jeho vlády se členy Muslimského bratrstva v prosinci 2012.

Bývalému prezidentovi hrozí trest smrti ještě ve dvou dalších procesech, které egyptské soudy nyní projednávají. V nich by měl rozsudek padnout 16. května. Obžaloba ho viní mimo jiné ze špionáže ve prospěch Kataru, spiknutí s palestinským radikálním hnutím Hamas za účelem destabilizace země či z organizace hromadného útěku z vězení v roce 2011. Mimo to státní zastupitelství údajně připravuje ještě několik dalších žalob. Jak poznamenal zpravodaj ČT Jakub Szántó, velká část stoupenců Muslimského bratrstva vnímá proces jako Sísího pomstu a zneužití nezávislého soudnictví.

Za „výsměch spravedlnosti“ označila rozsudek nad Mursím organizace na ochranu lidských práv Amnesty International. Dnešní rozhodnutí prý „otřáslo zbývající iluzí o nezávislosti a nestrannosti egyptského trestního soudnictví“. Mursího syn Usáma dnes uvedl, že navzdory rozsudku jeho otec dál plánuje návrat do politiky.

Egyptský soud poslal na smrt 22 lidí za útok na policisty

V pondělí byly potvrzeny rozsudky smrti nad 22 členy zakázaného Muslimského bratrstva za útok na policejní stanici na káhirském předměstí Kardása. Případ se vztahuje k demonstraci z 3. července 2013, kdy byl Mursí svržen. Její účastníci tehdy vtrhli na policejní komisařství v Kardáse a při srážce jeden policista zahynul.

Soud skupinu odsoudil k smrti už v březnu a v souladu s právem tyto rozsudky předal k posouzení velkému muftímu. Ten se musí v Egyptě vyjádřit ke každému trestu smrti. Případ se pak vrací k soudu, který nemusí vzít výrok muftího nutně v potaz. Proti výroku soudu se mohou odsouzení ještě odvolat. Ve vězení je jen 14 ze souzených, ostatní jsou na útěku.

Vydáno pod