ČT za branami izraelské diamantové burzy

Jeruzalém - Politická nestabilita měla v loňském roce negativní dopad na obchod s diamanty. Celosvětový prodej ale i tak skončil na dohled hranice 300 miliard dolarů. Blízkovýchodnímu zpravodaji ČT se na přísně střežené diamantové burze v izraelském Ramat Ganu podařilo zjistit, že trh s drahokamy je letos už zase na vzestupu.

Celkem čtyři budovy v Ramat Gan jsou nejspíš nejlépe chráněným komplexem v celém Izraeli. Jejich nevzhledné fasády skrývají jednu ze tří hlavních světových burz diamantů přesto, že tady se žádné netěží. „Už od nálezů diamantů v 17. století v Indii a později i v Brazílii byli Židé zapojeni do obchodu a do zpracování diamantů,“ podotkl mluvčí burzy Jakov Almor. 

Spolu s expertízou, kontakty i zásobami kamenů se židovští obchodníci přesunuli z belgických Antwerp, původního centra diamantového obchodu, na Blízký východ. Uvnitř drahokamové burzy dnes podnikají jednotlivci i velké společnosti.  

ČT za branami izraelské diamantové burzy (zdroj: ČT24)

Celkový obrat diamantového obchodu v Izraeli se vloni vyšplhal na 20 miliard dolarů. „Vždycky tu je riziko. Některé kameny jsou riskantnější pro investici než jiné. Jen některé jsou dostatečně průsvitné, aby se dalo říct, že jde o čistý kámen,“ konstatoval čtvrtý největší diamantový obchodník v Izraeli André Messika. 

Po koupení surového diamantu nastává otázka, jaký tvar bude nejvýhodnější. Izraelská technologie dokáže simulovat, který z nich - kulatý, oválný, hruškovitý, srdcovitý, čtvercový - nabídne nejmenší ztráty vzácného materiálu při broušení. To mají nakonec na starosti lidské ruce stejně jako před skoro sedmi stoletími, kdy začaly třpytivé diamanty zdobit šíje a prsty žen i mužů.