Příměří nepříměří. Prapor Azov se připravuje na útok rebelů na Mariupol

Kyjev – Boje na jižním úseku donbaské fronty pokračují. Podle armády se v noci opět střílelo poblíž přístavu Mariupol. Za poslední den prý zemřel jeden voják a tři jsou zranění. Podle rebelů se stal obětí údajného armádního ostřelování jeden civilista. Ukrajinští dobrovolníci z praporu Azov se mezitím opevňují v Mariupolu – útok separatistů očekávají každým dnem.

Prapor Azov už bojoval v Doněcku, u Ilovajsku a v současné době brání předměstí černomořského přístavu Mariupol. „Naše pozice pravidelně ostřelují ze 120mm a 82mm minometů, kulometů, protitankových zbraní a jsou tu i ostřelovači. Boj neskončil. Příměří je nezajímá,“ konstatoval bojovník praporu Azov Tancor.

Azov si příměří ani nepřeje. „Příměří se nám nelíbí. Stejně jako všechna předchozí, povede i toto jen k další nepřátelské ofenzívě,“ sdělil listu Moscow Times velitel praporu Andrij Bileckyj.  „Ústupky povedou jen k další agresi. Válka bude nevyhnutelně pokračovat a skončí buď naší naprostou porážkou, nebo územní celistvostí - tedy navrácením Doněcku i Krymu,“ míní Bileckyj.

  • Batalion Azov bojuje pod žlutou vlajkou s vlčím hákem. U jeho zrodu stáli ukrajinští neonacisté. Postupně ale přicházeli další dobrovolníci – policisté i bývalí vojáci. Azov sponzoruje několik ruských oligarchů.

Podle armádního mluvčího Andrije Lysenka dochází k nejtvrdším střetům právě u Mariupolu. Na pozice vládních vojsk separatisté v noci zaútočili třikrát, uvedla ukrajinská televize. Terčem se stala obranná postavení východně od města. 

V neděli večer údajně zaútočili povstalci na mariupolské předměstí Šyrokyne s použitím zbraní ráže 122 a 152 milimetrů, které únorová dohoda o příměří zakazuje.   

Povstalci dnes boje u Mariupolu potvrdili, z odpovědnosti ale obvinili jednotky ukrajinské armády. Vojáci podle vzbouřenecké agentury DAN odpálili nedaleko Šyrokyne protitankovou řízenou střelu, která zasáhla civilní automobil a jednoho cestujícího zabila. 

Ukrajinské děti kreslí místo domů, zahrádek a veselých rodin ozbrojence…

Mariupolský úsek fronty je považován za nejcitlivější a podle pozorovatelů Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě se velká část ozbrojených incidentů odehrává právě tady. Vzbouřenecké jednotky stojí prakticky před branami půlmilionového přístavu, který je považován za hlavní strategickou překážku na cestě separatistů k anektovanému Krymu.