Sestřelili boeing povstalci? Nález části střely tomu prý napovídá

Kyjev - Nizozemský novinář našel poblíž místa havárie malajsijského letounu na Ukrajině kovový fragment. Odborníci potvrdili, že úlomek pochází ze střely vypálené z ruského protiletadlového raketového systému BUK. Nález podporuje teorii, že MH17 sestřelili proruští separatisté. Píše o tom agentura Reuters s odkazem na informace nizozemské televize RTL.

Fragment nalezl před několika měsíci nizozemský novinář poblíž obce Hrabove, kde letadlo loni v červenci havarovalo. Zemřelo všech 298 cestujících a členů posádky. Kovovou část analyzovali forenzní experti, kteří následně potvrdili, že úlomek pochází ze střely vypálené z raketového systému BUK. Podle dřívějších, dosud nepotvrzených informací byla střela odpálena z území ovládaném povstalci.  

Katastrofa nebyla ani po osmi měsících vysvětlena. Názory západních a ruských expertů se rozcházejí. Kyjev a jeho evropští spojenci se přiklánějí k závěru, že tragédii způsobila raketa BUK odpálená z povstaleckého území. 

Spekuluje se také o tom, že sestřelení boeingu mají na svědomí ruští vojáci. Nizozemské státní televizi a rádiu (NOS) to sdělily nejmenované zdroje blízké policii a skupině, která zničení letounu v Nizozemsku vyšetřuje. Konkrétní pachatelé jsou ale podle nich nezjistitelní a ruské tajné služby je možná dokonce nechaly zlikvidovat. 

My nic, to Kyjev, brání Moskva sebe i povstalce

Rusko vinu odmítá a trvá na verzi, podle níž nese za pád letadla odpovědnost ukrajinský vojenský letoun. Ten měl malajsijské letadlo sestřelit raketou vzduch-vzduch. Moskva uvedla dokonce jméno pilota. Obviňovány byly též západní tajné služby.

Ruský list Komsomolskaja pravda nedávno citoval experta, který tvrdil, že poškození trupu letadla neodpovídá útoku ze systému BUK. Nalezeno bylo prý nejméně devět děr, což je typické pro raketu vzduch–vzduch, tedy vyslanou z letadla.    

  • Šéf ruské diplomacie dnes informace o odpovědnosti separatistů označil za podvrh. „Pokusy zkreslovat fakta a vnucovat jakési varianty neustávají a jejich cíle jsou špinavé,“ prohlásil Sergej Lavrov. 

Pachatelů útoku by se neměl týkat závazek amnestie obsažený v mírových dohodách z Minsku. Novinářům v Kyjevě to sdělil mluvčí ukrajinského ministerstva zahraničí Jevhen Perebyjnis. „Amnestie bude, zákon bude. Ti, kdo sestřelili boeing, ale omilostněni nebudou,“ řekl. Skoro dvě třetiny pasažérů MH17 byli Nizozemci.

Konflikt na Ukrajině už není jen problémem Ukrajiny. V červenci se nedaleko Doněcku zřítil boeing malajsijských aerolinií. Na palubě byly tři stovky lidí - Nizozemci, Australané, Malajsijci, Němci nebo Kanaďané. Proruští separatisté a ukrajinská armáda se okamžitě začali vzájemně obviňovat z jeho sestřelení. Vyšetřování stále pokračuje, první závěry na viníka neukázaly.
Zdroj: ČTK/AP/Dmitry Lovetsky
Vydáno pod