Putin ve filmu přiznal, že před rokem nařídil anexi Krymu

Moskva – O přípravách začlenění ukrajinského poloostrova Krym do Ruska a zvláštní operaci na záchranu svrženého ukrajinského prezidenta Viktora Janukovyče hovoří ruský prezident Vladimir Putin v novém dokumentu Andreje Kondrašova, na nějž v neděli večer odvysílala upoutávku televizní stanice Rossija 1. K anexi Krymu došlo před rokem.

Rossija 1 oznámila, že celý dokument nazvaný Cesta do vlasti odvysílá již brzy, konkrétní datum ale neuvedla.

„Pozval jsem šéfy našich speciálních složek a lidi z ministerstva obrany do Kremlu a dal jsem jim za úkol, aby zachránili život ukrajinského prezidenta. Jinak by ho zabili,“ popisuje ve filmu ruský prezident. „Byli tam nasazeny těžké kulomety, aby se zabránilo zbytečným řečem. (…)  Byli jsme připraveni ho odvézt přímo z Doněcka - po souši, po moři nebo ze vzduchu,“ popisuje dále.

„Bylo to v noci z 22. na 23. února, skončili jsme v sedm hodin ráno… a tehdy jsem svým kolegům řekl: Musíme začít pracovat na tom, abychom Krym zase navrátili Rusku,“ dodává Putin. O podrobnostech zvláštní operace se ale v upoutávce nehovoří.

Bývalý ukrajinský prezident Janukovyč žije nyní v ruském exilu, k anexi Krymu došlo před rokem. Jen pár dní po výše zmíněné únorové schůzce obsadili parlament na Krymu a budovu místní vlády neoznačení vojáci. Ruský parlament schválil 1. března 2014 záměr prezidenta Putina nasadit na Krymu vojáky kvůli údajné potřebě chránit životy tamních Rusů. Ještě 4. března Putin před novináři tvrdil, že na Krymu prý neoperují ruští vojáci, ale jen „ozbrojené síly sebeobrany“. Pro připojení Krymu k Ruské federaci se pak 16. března v referendu vyslovilo 96,8 procenta hlasujících. K volebním urnám se dostavilo 83,1 procenta obyvatel Krymu s volebním právem. Spojené státy i Evropská unie referendum odmítly, také OSN později toto všelidové hlasování neuznala.

V konfliktu mezi ukrajinskou armádou a proruskými separatisty na východě Ukrajiny dosud zahynulo více než 6 000 lidí. Povstalce podle Západu podporuje a vyzbrojuje Rusko, Moskva to ale popírá.

Vydáno pod