Porošenko: Savčenková je symbolem našeho vítězství

Kyjev - Ukrajinský prezident Petro Porošenko vyznamenal důstojnici ukrajinského letectva Naďu Savčenkovou titulem Hrdina Ukrajiny. Slíbil, že Ukrajina udělá vše, aby ji „vysvobodila ze zajetí“. Savčenková je od léta vězněná v Rusku. Čelí zde obvinění z účasti na zabití dvou ruských novinářů.

„Naďa je symbolem nezničitelnosti ukrajinského ducha a hrdinství. Je symbolem toho, jak je třeba bránit a milovat Ukrajinu. Je symbolem našeho vítězství. Je symbolem toho, že mnohé závisí na jednotlivci,“ prohlásil Porošenko.

Savčenková na protest proti svému uvěznění v Rusku drží již 80 dnů hladovku. Tu dnes opět odmítla ukončit, jak po návštěvě její cely uvedli Michail Fedotov a lékařka Jelizaveta Glinková z prezidentské rady pro lidská práva. „Jde jí o život. Nemáme zájem, aby zemřela ve vyšetřovací vazbě,“ řekl Fedotov o neúspěšné misi.

Němečtí lékaři podle obhájce Savčenkové odhadli, že tento víkend se pro Ukrajinku může stát „bodem, ze kterého není návratu“.

Moskevský městský soud minulý týden schválil prodloužení vazby Savčenkové až do poloviny května. Podle vězeňské správy je prý zdravotní stav obviněné uspokojivý.

Naděžda Savčenková
Zdroj: ČT24

Savčenková je v ruském vězení od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu na Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře, z nichž dva zahynuli. Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská vězenkyně jakékoli provinění odmítá a tvrdí, že byla do Ruska zavlečena násilím.

Loni v říjnu byla Savčenková zvolena poslankyní ukrajinského parlamentu a následně zařazena do ukrajinské delegace v Parlamentním shromáždění Rady Evropy.