Savčenková: V době dalšího slyšení můžu být mrtvá

Moskva - Ukrajinská letkyně Naděžda Savčenková zůstane ve vazbě do poloviny května. Moskevský soud zamítl její odvolání. Savčenková už nedokázala během slyšení ani sedět. Hladovku drží 75 dnů. „Začněme, protože v době dalšího slyšení bych mohla být mrtvá,“ pronesla dnes na úvod. Letkyně je obviněná z podílu na smrti dvou ruských novinářů na východě Ukrajiny.

Savčenková je v ruském vězení od loňského června, kdy byla zadržena na ruské straně hranic. Ještě jako příslušnice dobrovolnického praporu na Donbasu prý úmyslně navedla palbu ukrajinských minometů na neozbrojené ruské novináře. Dva z nich zahynuli.  

Následně podle Moskvy přešla hranice jako uprchlice s padělanými doklady. Ukrajinská vězenkyně, která se mezitím v říjnu stala poslankyní kyjevského parlamentu, jakékoli provinění odmítá. Do Ruska prý byla zavlečena násilím.   

Naděžda Savčenková před ruským soudem
Zdroj: ČTK/TASS/Pochuyev Mikhail

Savčenková je zadržována v Lefortovské vazební věznici v Moskvě. Když počátkem února soud její vazbu prodloužil do 13. května, advokáti Ukrajinky se proti verdiktu odvolali. Soudce městského soudu Andrej Mochov dnes ale odvolání odmítl a rozhodl, že prodloužení vazby zůstává v platnosti.   

Na protest proti svému věznění zahájila v polovině prosince Savčenková hladovku. Přijímá jen tekutiny a glukózu. Podle jejího obhájce se rychle blíží okamžik, kdy nebude schopna stát na vlastních nohách. „Pokud o jejím osvobození politici nerozhodnou, ponese odpovědnost za její zdraví a život v plném rozsahu ruská vláda,“ sdělil novinářům advokát Nikolaj Polozov.

Ukrajinský prezident Petro Porošenko požadoval propuštění letkyně na nedávných mírových jednání v Minsku. Rusko to ale odmítlo.

Předseda zahraničního výboru Státní dumy Alexej Puškov prohlásil, že neexistuje mechanismus „automatického osvobození“, protože pilotka čelí obvinění z účasti na vraždě. Podle Puškova by měl její obvinění posoudit soud. Nevyloučil ale, že se osud pilotky ještě stane „předmětem dodatečných jednání“. Ty by se mohly dle jeho slov vést například ohledně přístupu mezinárodních pozorovatelů k obviněné. Nicméně trvá na tom, že nelze přimět Rusko, aby se zřeklo kroků, které přísluší právnímu státu.