Europoslanci drží hladovku za ukrajinskou pilotku v ruském vězení

Štrasburk - Poslanci Evropského parlamentu drží štafetovou hladovku za ukrajinskou vojenskou pilotku Naděždu Savčenkovou, kterou sedmým měsícem vězní Rusko. Protestní akci iniciovala česká europoslankyně Michaela Šojdrová (KDU-ČSL). Moskva tvrdí, že Savčenková nese vinu na smrti dvou ruských novinářů, kteří v červnu zemřeli na východě Ukrajiny. Kyjev kontruje, že ženu unesly ruské ozbrojené síly.

Hladovku za Savčenkovou zahájil litevský europoslanec Petras Austrevicius, následovala jeho německá kolegyně Rebecca Harmsová. „Naše hlasy k ní nedolehnou, nicméně je jisté, že společná akce povzbudí její blízké i všechny, kteří chtějí svobodnou, demokratickou a evropskou Ukrajinu,“ míní lidovecká politička Michaela Šojdrová, která protestní štafetovou hladovku navrhla a dnes se k ní připojila jako třetí v pořadí. Zítra ji vystřídá belgický poslanec Mark Demesmaeker.

Podle Šojdrové je Savčenková nevinná a obvinění ruské strany jsou vykonstruovaná. „Byla bych naivní, kdybych si myslela, že řetězová hladovka něco změní. Je to ale jeden z hlasů, které musí zaznívat a musí říkat, že Ukrajina má být svobodná a že si to myslí lidé napříč politickým spektrem a napříč zeměmi Evropské unie,“ podotkla Šojdrová v Interview ČT24. „Naše akce je symbolická, ale v každém případě znamená víc, než když lidé mlčí a jen přihlíží tomu, jak je okupována blízká země.“

Poslanci europarlamentu jsou podle Šojdrové přesvědčeni, že Rusko svým postupem porušuje Evropskou úmluvu na ochranu lidských práv a základních svobod, kterou spolupodepsalo. Savčenková navíc požívá diplomatické imunity – ač arestovaná, je od 26. ledna členkou Parlamentního shromáždění Rady Evropy. V nepřítomnosti byla zvolena také ukrajinskou poslankyní za stranu Baťkivščyna.

Součástí parlamentního protestu je i dopis, který každý z hladovějících poslanců adresuje ruskému velvyslanci při EU Vladimiru Čižovovi a ve kterém žádá Rusko, aby Savčenkovou propustilo. Nejedná se přitom o první iniciativu. Jednašedesát europoslanců ženu podpořilo také v dopise ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi, Kreml na něj ale dosud nereagoval.

PERIPETIE NADĚŽDY SAVČENKOVÉ

Třiatřicetiletá pilotka ukrajinského bitevního vrtulníku Mi-24 se loni v červnu účastnila bojů na východě Ukrajiny. Protože armádní vedení její jednotku do bojů s proruskými separatisty nenasadilo, vzala si vojačka dovolenou a vstoupila do dobrovolnické jednotky Ajdar. „Složila jsem ukrajinskému národu přísahu, že budu chránit teritoriální integritu Ukrajiny,“ vysvětlovala později své rozhodnutí.

Osmnáctého června padla u obce Metalist do zajetí luhanských separatistů. Osmého července se objevila v zadržovací cele v ruské Voroněži, šest hodin jízdy od Luhansku. Podle ruských médií se pokusila překročit hranici v přestrojení za uprchlici (a nejde ji proto považovat za zajatce), ukrajinský tisk uvádí, že ji Rusům předali luhanští povstalci.

Savčenková se momentálně se nachází v moskevské vazební věznici Matrosskaja Tišina. Čelí obvinění, že se podílela na vraždě dvou ruských novinářů, Igora Korneljuka a Antona Vološina. Coby navigátorka batalionu Ajdar měla pozici televizních reportérů nahlásit vedení jednotky, které následně zahájilo minometnou palbu.

Obhajoba naopak tvrdí, že separatisté Savčenkovou zajali dřív, než k neštěstí došlo, a to ve chvíli, kdy se snažila z bitevního pole u Metalistu odtáhnout zraněné vojáky. Rozhlasová stanice Echo Moskvy dokonce zveřejnila údaje a mapy, ze kterých vyplývá, že letkyně byla 18. června 2014 v 10 hodin 44 minut už v rukou rebelů, kteří ji vezli Luhanskem s pouty na rukou. Novináři zahynuli kolem poledne.

Vězněná pilotka se na Ukrajině stala jedním ze symbolů boje proti Rusku. Od 15. prosince drží protestní hladovku, pije pouze vodu. Za šestapadesát dní zhubla sedmnáct kilogramů. Její obhájce má kvůli jejímu hladovění vážné obavy o její život a na konci ledna v otevřeném dopisu ruskému prezidentovi Vladimiru Putinovi napsal, že k záchraně zbývá „katastrofálně málo času“.

Vydáno pod