Naše legie na Ukrajině? Nesmysl, ohradilo se NATO vůči Putinovi

Doněck - Ukrajinským vojákům pomáhají v boji proti rebelům legie Severoatlantické aliance (NATO), prohlásil šéf Kremlu Vladimir Putin. Skrývají se prý za dobrovolnickými prapory. NATO jeho tvrzení odmítlo a naopak znovu obvinilo Moskvu, že zásobuje vzbouřence zbraněmi. Ukrajinská vláda mezitím vyhlásila na východě země mimořádný stav a v ostatních oblastech vysoký stupeň pohotovosti. Separatisté zahájili minulý týden ofenzivu poté, co dobyli letiště v Doněcku. Při sobotním ostřelování Mariupolu zemřelo třicet civilistů a další zhruba stovka utrpěla zranění.

Cílem působení zahraničních legií na Ukrajině je podle Putina geopoliticky ovládnout Rusko. „Kdo bojuje? Jsou tam oficiální divize ozbrojených sil, ale ve větším počtu pak takzvané dobrovolnické nacionalistické prapory. To však není armáda, je to cizinecká legie. V tomto případě je to cizinecká legie NATO,“ prohlásil Putin v Petrohradě v diskusi se studenty.

Cílem této „legie“ není ochrana ukrajinských národních zájmů, řekl Putin. „Mají úplně jiné záměry, které jsou spojené s dosažením geopolitického cíle zadržování Ruska. A to absolutně neodpovídá národním zájmům ukrajinského lidu,“ řekl šéf Kremlu. Mladé Ukrajince vyzval k dezerci. Doba dočasného pobytu ukrajinských občanů na ruském území se podle prezidenta může prodloužit. „Mimochodem mnozí lidé se tak snaží vyhnout mobilizaci, míří k nám, aby tu nějakou dobu přečkali. A dělají dobře, protože je tam prostě posílají (na frontu) jako potravu pro kanóny, do deště kulek,“ prohlásil šéf Kremlu.

Jens Stoltenberg, generální tajemník NATO

„Rusko se sice tváří, že se chce podílet na mírových rozhovorech, ale bohužel stále podporuje a vycvičuje další separatisty. Vyzýváme Rusko, aby okamžitě přestalo destabilizovat Ukrajinu a aby respektovalo mezinárodní zájmy Ukrajiny. Vyzýváme všechny strany konfliktu, aby pokračovaly v mírových jednáních v souladu s dohodami z Minsku. Nezávislá, stabilní a demokratická Ukrajina je zcela klíčová pro bezpečnost v euroatlantickém prostoru. NATO bude pokračovat v podpoře ukrajinské nezávislosti a teritoriální integrity na území, které patří Ukrajině.“

Stoltenberg: Jediné cizí síly na Ukrajině jsou ty ruské

Generální tajemník NATO Putinova slova o legiích Aliance na Ukrajině odmítl. „Je to nesmysl. Není tam legie NATO. Cizí síly na Ukrajině jsou ruské. A myslím, že to je ten problém, že jsou na Ukrajině ruské síly,“ uvedl. Rusko podle šéfa NATO dál pokračuje v podpoře separatistů dodávkami vybavení, výcvikem i lidmi. „V posledních týdnech Rusko dodalo stovky kusů moderní techniky včetně raketových systémů, těžkého dělostřelectva, tanků, obrněných transportérů a systémů pro vedení elektronického boje,“ uvedl Stoltenberg.

  • Moskva podobná nařčení vždy odmítala a žádá předložení důkazů. Kreml pouze připustil, že po boku povstalců mohou skutečně bojovat ruští vojáci, ale jen jako dobrovolníci a v rámci své dovolené.

Ukrajinský prezident vidí řešení krize v naplňování minských dohod, to ale proruští separatisté odmítají. „Vláda se rozhodla zavést v Doněcké a Luhanské oblasti mimořádný stav a stav vysoké pohotovosti v ostatních oblastech,“ oznámil ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk.

Opatření znamená, že úřady a bezpečnostní složky jsou plošně připraveny na možné ohrožení bezpečnosti. Jaceňuk rovněž ohlásil vytvoření rady pro mimořádné události. Nová opatření zdůvodnil snahou zajistit bezpečnost občanů a usnadnit spolupráci úřadů.

Libor Dvořák, komentátor Českého rozhlasu Plus

„Jsou údajně už signály, že ukrajinská strana je konečně ochotná přistoupit na přímá jednání se separatisty. To bude patrně nutné. Pokud dojde k astanskému procesu, tak se tím bude lišit jak od normandského formátu, tak od atmosféry minských jednání. Tam byla stanovena cestovní mapa, demarkační linie, od té doby se ale situace stále zhoršuje.“

Boj o Doněck
Zdroj: ČT24/ČTK/ITAR-TASS/Sokolov Mikhail

Situace na východě Ukrajiny se v poslední době prudce zhoršila. Střety jsou dnes hlášeny hlavně u města Debalčevo. Ukrajinská armáda prý odrazila útok rebelů na Majorsk. Během dne padlo asi 20 vojáků. Podle ukrajinských zdrojů zemřelo jen během noci přes 60 rebelů, hlásil ráno zpravodaj ČT Miroslav Karas.

Separatisté podle ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova zahájili akce s cílem zlikvidovat pozice, z nichž ukrajinská armáda ostřeluje rezidenční čtvrti. Moskva už oznámila, že pošle do Donbasu dvanáctý humanitární konvoj. Ohradila se zároveň vůči případnému zpřísnění protiruských sankcí. Podle Ruska může za násilí Kyjev.

  • Parlamentní shromáždění Rady Evropy nadále nechce přiznat ruským delegátům hlasovací právo, konečné rozhodnutí v této věci padne ve středu. Shromáždění zakázalo ruské delegaci hlasovat loni v dubnu v reakci na ruský zábor autonomního ukrajinského Krymu.