Další nepokoje v USA, objevila se nová nahrávka se smrtí černocha

Bridgeton (USA) – Zveřejněné video se zabitím dalšího černocha policejní kulkou vyvolalo ve Spojených státech nové protesty. Nahrávka zachycuje incident z konce prosince, kdy policie zastřelila 36letého muže poté, co vystoupil během kontroly z auta zřejmě s rukama nad hlavou. Incident se stal ve městě Bridgeton ve státě New Jersey. Chvíli před střelbou jeden z policistů svého kolegu upozornil, že v kontrolovaném autě spatřil zbraň.

Policejní záběry těsně před střelbou (zdroj: ČT24)

Nově zveřejněná nahrávka z palubní kamery policejního auta ukazuje dvojici strážníků Brahema Dayse a Rogera Worleyho při kontrole vozu, který nezastavil na stopce. Následně jeden z nich upozorní, že v příručním prostoru auta spatřil zbraň. Policista poté křičí na muže jménem Jerame Reid, aby mu zřetelně ukázal ruce. „Jestli pro něco sáhneš, budeš … mrtvej,“ křičí strážce zákona.

Poté, co se strážník snaží z auta získat předmět, který na videu připomíná zbraň, otevřou se dveře a z vozidla vystoupí Reid s rukama nad hlavou. Následně policisté několikrát vystřelí. Reid měl záznam v kriminálním rejstříku a loni v létě ho shodou okolností právě jeden ze zmíněných strážníků zatknul kvůli drogám.

Kvůli zabití už se přímo v Bridgetonu několikrát konaly menší protesty. Jde o město se zhruba 25 tisíci obyvateli jižně od Filadelfie. Místní aktivisté požadují, aby bylo vyšetřování od okresního prokurátora převedeno pod generální prokuraturu státu New Jersey. Podle zpravodaje stanice BBC je pravděpodobné, že zveřejnění videa rozdmýchá další nepokoje. Oba strážníci dostali volno do doby, než úřad zastupitelství v oblasti Cumberland případ ukončí. Policie nechtěla video zveřejnit kvůli respektu k oběti incidentu, nakonec tak učinila na veřejnou žádost.

Brífink aktivistů před zastupitelstvím v Cumberlandu
Zdroj: ČT24/ČTK/AP

Aktuální případ znovu rozvířil diskuse po několik měsíců trvajících protestech kvůli zabití Afroameričanů bělošskými policisty v New Yorku či Fergusonu. Jedním ze zasahujících policistů v Bridgetonu však byl muž černošského původu.

Bělošští policisté z Fergusonu ve státě Missouri, kde byl zastřelen neozbrojený Michael Brown, ani z New Yorku, kde zemřel po použití údajně nepovoleného chvatu rovněž neozbrojený Eric Garner, nebyli obviněni. Praktiky dotčených policejních sborů však začalo vyšetřovat federální ministerstvo spravedlnosti a prezident Barack Obama vyčlenil nemalé finanční částky na opatření, která mají posílit důvěru menšin v policii.