Francie proti teroru: Do operace se zapojí přes dva tisíce lidí

Paříž - Francouzská vláda chce vytvořit přes 2 600 míst pro lidi, kteří se budou podílet na boji proti islámským radikálům. Více než polovinu mají tvořit agenti zpravodajských služeb. Na nová opatření vyčlení Francouzi v přepočtu 11 miliard korun. Oznámil to premiér Manuel Valls s tím, že je nutné dohlížet na tři tisíce podezřelých. Policie už obvinila v souvislosti s pařížskými atentáty z terorismu první čtyři muže. Podle agentur byli napojeni na střelce z košer obchodu Amedyho Coulibalyho. Skončili ve vazbě. Tři z nich měli Coulibalymu opatřit zbraně.

Vláda dá na bezpečnostní opatření kvůli hrozbě teroristického útoku v přepočtu 11 miliard korun. Bezpečnostní síly se dočkají lepšího vybavení a ochrany, včetně neprůstřelných vest. „Ohrožení je dnes velmi vysoké. Dlužíme tuto pravdu Francii. Budeme neúprosně pokračovat v boji proti terorismu,“ prohlásil Valls. Francie nasadila do útoků po celé zemi 10 tisíc vojáků. Jejich úkolem je chránit školy, synagogy či mešity.

  • Francouzský premiér: „Musíme zajít ještě dál než kdykoliv předtím. Dosavadní opatření, přijatá v roce 2012, už jsou dnes zastaralá. Musíme mít před teroristy informační náskok, a ne naopak.“

Podle premiéra je nyní třeba sledovat téměř 3 000 osob, včetně 1 300 Francouzů a cizinců usazených ve Francii, kteří se zapojili do činnosti teroristických sítí v Sýrii a Iráku. „To je zvýšení o 130 procent během jednoho roku,“ zdůraznil podle serveru LesEchos.fr. premiér Valls.

Manuel Valls, francouzský premiér

„Teroristé nás zasáhli na naší půdě tak, jak nás ještě nikdy nezasáhli. Za tři dny bylo zabito 17 lidí. Jde o strašný šok, který jsme museli vytrpět a který nám ukázal, jaká intenzivní hrozba visí nad naší zemí. Musíme odpovědět s obrovskou rozhodností. Musíme jednat rozhodně a koherentně. Bude to boj na dlouhou trať.“

Vznikne 2 680 „protiteroristických“ míst

Během tří let bude jen v rámci resortu ministerstva vnitra vytvořeno 1 400 nových pracovních míst, z toho 1 100 ve francouzských zpravodajských strukturách zaměřených na boj s terorismem. Dalších 950 míst vznikne v souvislosti s posilováním boje proti terorismu na ministerstvu spravedlnosti, 250 míst na ministerstvu obrany a 80 na ministerstvu financí. „Je to masivní, ale nezbytné úsilí o zajištění bezpečnosti,“ prohlásil Valls.

Prezident François Hollande také rozhodl, že počty příslušníků armády se sníží jen o 18 500, nikoli o plánovaných 26 tisíc, sdělila dnes jeho kancelář. V této souvislosti nařídil, aby se do léta aktualizovala v duchu novým potřeb přijatá reforma armády na léta 2015-2019.

V první vlně protiteroristických opatření kabinet rozhodl o posílení vnitřní tajné služby, kontroly sociálních sítí a také o izolaci vězněných islamistů. „Do konce roku zajistíme sledování vězňů považovaných za radikály ve speciálních odděleních, která vzniknou ve vězeňských ústavech,“ podotkl premiér.

K prevenci má přispět školení pracovníků s mladými delikventy. Valls chce urychlit i evropský registr podezřelých v letecké přepravě. „Systém kontrol ve Francii bude funkční v září 2015,“ uvedl ministerský předseda Francie.

Evropská komise chce posílít Schengen a vyměňovat data o cestujících

První místopředseda Evropské komise Frans Timmermans zdůraznil, že ochrana bezpečnosti vlastních občanů je jedním z prvořadých úkolů členských států osmadvacítky a je především v jejich pravomoci. „Ale kde bude moci, tam bude komise pomáhat a asistovat zemím, aby mohly společně reagovat tak, že to bezpečnost evropských občanů zvýší,“ prohlásil
někdejší nizozemský ministr zahraničí.

Jedním z prvních konkrétních bodů bude rychlé zahájení diskuse s europarlamentem i členskými zeměmi o rychlém přijetí pravidel pro výměnu dat o cestujících v letadlech. Návrh komise je nyní zablokován a podle Timmermanse se proto komise bude snažit přijít s kompromisním návrhem. Komise se rovněž zaměří na to, jak posílit schengenský systém
s ohledem na účinnější ochranu vnějších hranic prostoru. „Věříme, že Schengen je součástí řešení, a ne problému,“ poznamenal Timmermans.

Video z 11. ledna, na němž je zřejmě Amédy Coulibaly
Zdroj: ČTK/AP

Čtveřice mužů ve vazbě, měli dodat zbraně Coulibalymu

Pařížský prokurátor Francois Molins oznámil, že čtveřice podezřelých byla v noci na dnešek předběžně obviněna z terorismu. Měli poskytnout logistickou podporu Coulibalymu, za mřížemi mají zůstat do dalšího vyšetřování. 
  
Coulibaly nejdřív 8. ledna na předměstí Paříže zastřelil policistku a o den později také čtyři rukojmí v košer obchodu. Oběma útokům předcházel 7. ledna masakr v redakci satirického týdeníku Charlie Hebdo, při němž bratři Said a Chérif Kouachiové zabili 12 lidí.

Policie nyní pátrá po dalších možných spolupachatelích. Zjistila, že lidé z okolí tří atentátníků odjeli před útoky ve dvou vlnách z Francie do Sýrie. Přes Turecko a Bulharsko se pak snažili do Sýrie dostat další možní spolupachatelé z okruhu Kouachiů.

Útočníky měla najmout al-Káida z Arabského poloostrova - podle amerických tajných služeb vůbec nejnebezpečnější větev. Stále se ale nepotvrdilo, jestli teroristická organizace jen nevyužívá prostoru k medializaci. Teroristé z jemenské odnože al-Káidy dnes vyzvali k dalším útokům takzvaných osamělých vlků v západních zemích.