Putinovo Jednotné Rusko vyhrálo ruské parlamentní volby

Moskva – Očekávaným vítězem ruských parlamentních voleb se stalo Jednotné Rusko. Po sečtení 98 procent hlasů vede s 64,1 procenta. Do Státní dumy, dolní komory ruského parlamentu, se dostane také Komunistická strana Ruské federace (KPRF), Liberálnědemokratická strana Ruska (LDPR) a Spravedlivé Rusko. Demokratická opozice kvůli absenci rovné předvolební kampaně zcela propadla.

Liberálněpolitická strana Ruska ve volbách získala 8,4 procenta hlasů a strana Spravedlivé Rusko 8 procent. Jedinou opoziční stranou se tak stali ruští komunisté, kteří ve volbách získali 11,7 procent hlasů. Ostatních sedm stran, které do parlamentu kandidovaly, podle dosavadních výsledků nepřesáhne hranici sedmi procent, které jsou nutné ke vstupu do Státní dumy.

„V roce 2003 dalo hlas stranám, které se do dumy nedostaly, více než dvacet procent voličů. Letos to bylo jen 8,3 procenta. Počet hlasů odevzdaných neúspěšným stranám se výrazně snížil,“ prohlásil dnes ráno podle agentury ITAR-TASS šéf ruské ústřední volební komise Vladimir Čurov.

Volby provázela vysoká voličská účast. V nejméně pěti volebních oblastech přesáhla 90 procent. Například v čečenské metropoli Grozném k urnám přišlo 99 procent registrovaných voličů. Putinova strana tu získala 99 procent hlasů. V Moskvě to naopak bylo je 53 procent, což je méně než celostátní průměr. Celková volební účast byla podle volební komise 62 procent, tedy vyšší než v minulých parlamentních volbách, kdy hlasovalo 55,75 procenta registrovaných voličů.

Poprvé v dějinách země se parlamentních voleb účastnil v první linii sám ruský prezident. Putin vedl volební seznam vítězného Jednotného Ruska. Díky vítězství, které naznačují předběžné výsledky, si Putin uchová silnou pozici i po prezidentských volbách, které se uskuteční 2. března 2008 a do kterých už Putin nemůže kandidovat.

Putin ale nadále zůstává nestraníkem. „Pravděpodobně si chce uchovat obraz národního lídra, který není v žádném oficiálním uskupení,“ říká šéfredaktorka časopisu Rusko v globální politice Natálie Sudlianková. Podle komentátora ČRo 6 Libora Dvořáka je také možné, že si Putin nechává otevřenou cestu k tomu, aby se stal po březnu příštího roku znovu prezidentem.

Komunisté už oznámili, že vznesou námitku proti volebním výsledkům u Nejvyššího soudu. Hlasování i sčítání podle nich provázely podvody a chtějí provést souběžné vlastní sčítání hlasů. „Žaloby a výtky proti průběhu voleb tu byly vždy, ale nikdy nic nezměnily,“ připomíná Ondřej Soukup, moskevský korespondent HN.

K vyšetření stížností týkajících se nedělních parlamentních voleb vyzvaly Rusko i Spojené státy. „První zprávy z Ruska obsahují obvinění z narušení volebního dne. Vybízíme ruské úřady, aby tato tvrzení vyšetřily,“ prohlásil mluvčí Bílého domu pro národní bezpečnost Gordon Johndroe.

Volební komise slíbila konečné oficiální výsledky voleb na konec týdne.