Indonésie zahájila kampaň za záchranu deštných pralesů

Jakarta - Indonésie, která rychle kácí své deštné pralesy, zahájila kamapaň za jejich obnovu. Do začátku Mezinárodního summitu OSN o změnách klimatu, který začne příští týden na Bali, chce vysázet 79 milionů stromků.

Školní mládež i obyvatelé západojávské provincie Bogor vyrazili do terénu sázet stromky. Příklad si brali z první dámy Indonésie, Ani Judojonové, která se také chopila nářadí. A nebyly to ojedinělé výjevy. Podle ministerstva lesnictví se do akce zapojily místní vlády indonéských ostrovů a shromáždily potřebné množství semenáčků. Kampaň je odpovědí na globální výzvu OSN, která cíl vysázet miliardu nových stromů vyhlásila vloni v keňském Nairobi. „Když Indonésie dokáže splnit svou část kvóty dané OSN, tedy okolo 70 milionů stromků, doufám, že se další země zachovají podobě,“ vysvětluje úřednice indonéského ministerstva lesnictví Nonon Suwandiová.

Indonésie bude příští týden hostitelem klimatického summitu OSN. Sama je největší ekonomikou jihovýchodní Asie a třetím nejhorším znečišťovatelem ovzduší na světě. Podle organizace Greenpeace kácí pralesy nejrychleji na světě, každou hodinu zanikne les o rozloze tří set fotbalových hřišť. Paradoxně je to důsledek výroby ekologických biopaliv, vymýcené plochy jsou totiž určené pro pěstování jejich zdroje, palmy olejné.