Záhada Exupéryho smrti vyřešena - sestřelil ho pilot Luftwaffe

Paříž - Záhada smrti slavného autora Malého prince Antoina de Saint-Exupéryho trápila generace čtenářů. Tajemství je nyní vyřešeno. Spisovatele sestřelil bývalý německý stíhač Horst Rippert. Přiznává se k tomu v nové knize, která pátrání po autorovi nejen Malého prince popisuje.

Antoine de Saint-Exupéry byl světoznámý spisovatel i jeden z nadšených průkopníků letectví. V počátcích aviatiky několikrát přeletěl Saharu i jihoamerické Andy. Svými riskantními výkony se Exupéry proslavil už během života. O to větší tajemství po léta doprovázelo jeho smrt. Jeho neozbrojený letoun zmizel beze stopy na konci druhé světové války. Konec spekulacím teď udělal Horst Rippert, bývalý pilot Luftwaffe.  „Můžete přestat v pátrání. Já jsem sestřelil Saint-Exupéryho,“ zní Rippertovo přiznání. 
 
Incident se měl odehrát 31. července 1944. Francouzský spisovatel dopoledne odstartoval z korsického města Borgo na průzkumný let směrem k pevnině, kde spojenci připravovali další vylodění. U Marseilles ho zahlédla německá stíhačka, kterou pilotoval Rippert. Exupéryho tělo se nikdy nenašlo. Části jeho stroje objevili potápěči až v roce 2000. 
  
U vraku ležely úlomky Messerschmittu, které nasměrovaly další pátrání do Německa. Když historici oslovili Horsta Ripperta, hned se přiznal. Svého činu údajně dodnes lituje. „Nevěděl jsem, kdo v letadle sedí. Kdybych to věděl, nestřílel bych. Na jeho knihách jsme vyrůstali, všichni jsme je četli a milovali,“ říká Rippert.
 
Exupéry napsal řadu románů právě z leteckého prostředí. Jeho nejslavnějším dílem je vlastnoručně ilustrovaná pohádka Malý princ. Knihu dokončil rok před smrtí. Od té doby patří k nejprodávanějším knihám na světě - prodalo se jí více než osmdesát miliónů výtisků.