Rusko příští úterý obnoví letecké spojení s Gruzií

Moskva - Rusko oznámilo, že 25. března obnoví letecké spojení s Gruzií. Moskva zastavila osobní přepravu v listopadu 2006 kvůli diplomatické roztržce, která se rozpoutala po obvinění čtyř ruských důstojníků ze špionáže a jejich vyhoštění z Tbilisi.

K obnovení spojů podle ruského ministerstva dopravy přispělo i vyřešení sporu ohledně gruzínského dluhu za letecké navigační služby Ruska ve výši zhruba čtyř milionů rublů (necelé tři miliony korun).
 
Vztahy mezi Moskvou a Tbilisi se zhoršily zejména po nástupu prozápadního gruzínského prezidenta Michaila Saakašviliho. Pod bod mrazu se dostaly poté, co gruzínské úřady v září 2006 zatkly čtyři důstojníky ruské vojenské rozvědky (GRU) a obvinily je ze špionáže a z podpory separatistických regionů - Jižní Osetie a Abcházie. Sice je zanedlouho vyhostily do Ruska, ale Moskva odpověděla sankcemi - přerušila leteckou, pozemní a námořní dopravu a poštovní spojení a vypověděla stovky Gruzínců z Ruska.
 
Loni v červnu povolila ruská strana jedné z gruzínských společností v letním období třikrát týdně charterový let mezi Moskvou a Tbilisi. Společnost o povolení žádala s ohledem na „žáky, studenty a jejich rodiče“. Smířlivější tón nasadily Moskva a Tbilisi po Saakašviliho opětném zvolení do prezidentského úřadu letos v lednu.