Dalajlama je ochotný jednat s Pekingem, Čína posílá do Tibetu další vojáky

Peking - Tibetský duchovní vůdce dalajlama dnes řekl novinářům, že nepokoje v Tibetu ustaly. Zároveň prohlásil, že je připravený sejít se s čínskými vůdci, zejména s prezidentem Chu Ťin-tchaem, a přijet za ním do Pekingu. Přesto Čína nyní posílá do Tibetu další vojenské jednotky a vozidla.

Podle velvyslance ČR v Indii Hynka Kmoníčka stále pokračují poklidné demonstrace v okolí severoindické Dharamsály. V Dillí se policie snaží vytlačit protestující Tibeťany z prostoru kolem čínské ambasády. 

„Indie je v delikátní pozici, protože na jedné straně nechává na svém území kolem sta tisíc Tibeťanů, kterým de facto poskytuje politický azyl. Na druhé straně je Čína pro Indii stále stoupajícím ekonomickým partnerem a čínsko-indické vztahy mají poměrně hodně citlivých bodů, včetně některých nejasných územních nároků,“ popsal Kmoníček situaci v Indii.
   
Čína nyní posiluje svou vojenskou přítomnost v Tibetu. V jeho hlavním městě Lhase policie podle čínských zdrojů zatkla 24 lidí. Exilové tibetské skupiny ale uvádějí, že zatčených v souvislosti s protesty můžou být už stovky. „Fakta o čínských zločinech jsou jasná a svědectví jsou průkazná. Násilí by mělo být přísně potrestáno,“ řekl zástupce lhaského prokurátora Sie Jen-ťün. 
  
Britský korunní princ Charles dnes oznámil, že se v květnu sejde s dalajlamou. Charles se už s dalajlamou setkal několikrát. Prý je velmi znepokojen současnou situací v Tibetu. Ve stejné době se s duchovním vůdcem sejde ii britský premiér Gordon Brown. Podle britských novinářů se tím prohloubí roztržka Londýna s Čínou, která přijetí dalajlamy na tak vysoké úrovni už dříve kritizovala.

Vztahy mezi Británií a Čínou může také zkomplikovat středeční prohlášení
náměstka britského ministra zahraničí Marka Mallocha-Browna, že britští
sportovci by během nadcházející olympiády v Číně měli říkat pravdu o tamní politické situaci.