Fatah a Hamas uzavřely dohodu o usmíření

Saná - Hlavní soupeřící palestinské skupiny Fatah a Hamas dnes v jemenské metropoli Saná podepsaly dohodu o usmíření, která vychází z nedávného jemenského zprostředkovatelského návrhu. Po měsících otevřeného nepřátelství má zajistit obnovu přímého jednání mezi hlavním frakcemi palestinského hnutí. Klíčové ujednání o tom, která frakce bude v pásmu Gazy vládnout, ovšem dosaženo nebylo.

„My, představitelé Fatahu a Hamasu souhlasíme s jemenskou iniciativou jako základem pro obnovení dialogu mezi oběma hnutími, aby se situace na palestinských územích vrátila do bodu, kde byla před incidenty v Gaze,“ uvádí se v prohlášení ze Saná. Dohoda, kterou podepsal člen vedení Hamasu Músá abú Marzúk a představitel Fatahu Azím Ahmad, potvrzuje „jednotu palestinského lidu, území a moci“.

Jemenský návrh, který by měl být podle dnešní dohody základem pro další jednání, počítá s tím, že situace v pásmu Gazy se vrátí tam, kde byla před loňskými boji mezi Fatahem a Hamasem. Radikálové z Hamasu tehdy zvítězili a v pásmu vládnou. Západní břeh Jordánu zase ovládá kabinet blízký Fatahu. 

Jemen také navrhl, aby na palestinských územích byly uspořádány nové volby, které by vyjasnily politickou situaci. Ve volbách v roce 2006 vyhrál Hamas, ale podle nejnovějších průzkumů by ho nyní Fatah porazil. Nicméně při volbě předsedy samosprávy by prý lidé dali přednost kandidátovi Hamasu.

Přímá jednání mezi Hamasem a Fatahem by podle zpráv agentur měly začít 5. dubna. První kolo by se mělo konat na palestinských územích.