Ajmán Zavahrí vyzval muslimy k útokům proti Izraeli a Západu

Dubaj - Ajmán Zavahrí, druhý nejmocnější muž mezinárodní teroristické sítě Al-Káidy, vyzval muslimy k útokům proti Izraeli a západním cílům. Ve zvukové nahrávce, která byla dnes zveřejněna na internetu, uvedl, že je potřeba se pomstít židovskému státu za jeho útoky proti palestinskému pásmu Gazy.

„O muslimové. Dnes je váš velký den. Zasáhněte zájmy Izraelců a Američanů a všech, kteří se podílí na agresi proti muslimům. Vybírejte cíle, sbírejte peníze, připravte materiál, důkladně plánujte a pak zaútočte,“ říká hlas, který podle agentury Reuters nejspíš skutečně patří zástupci šéfa Al-Káidy Usámy bin Ládina.

Izrael vede v posledních týdnech časté letecké údery na cíle v Gaze ve snaze zastavit ostřelování židovského státu ze strany palestinských radikálů.

Zavahrí prohlásil, že demonstrace na podporu Palestinců v Gaze nestačí, že je potřeba se zaměřit na ozbrojený boj. „Ať poznají, že budou krvácet za každý dolar, který utratili za zabíjení muslimů… Nemohou také urážet proroka a podporovat Izrael a přitom očekávat, že budou žít v klidu ve svých zemích,“ řekl v narážce na karikatury proroka Mohameda, které byly v poslední době zveřejněny v Evropě včetně Česka a které podle muslimů urážejí islám.