Sarkozy na návštěvě v Británii nevyloučil bojkot olympijských her

Londýn - Francouzský prezident Nicolas Sarkozy nevyloučil bojkot letních olympijských her v Číně nebo přinejmenším zahajovacího ceremoniálu. Reagoval tak na brutální čínský postup proti Tibeťanům. Na přímý dotaz britské BBC ohledně bojkotu řekl, že všechny možnosti jsou otevřené. Sarkozy také zdůraznil, že obě země by se měly spojit a spolupracovat a být aktivnější v rámci Evropy.

„Chci, aby začal dialog, a moje odpověď bude záviset na čínské reakci,“ vyzval čínské úřady k odpovědnému chování Sarkozy, který dnes zahájil dvoudenní státní návštěvu Velké Británie. Ta zatím oficiálně bojkot olympijských her nepodporuje, premiér Gordon Brown a korunní princ Charles ovšem v květnu přijmou tibetského duchovního vůdce dalajlamu.

Sarkozyho na letišti Heathrow přivítal podle protokolu korunní princ Charles s manželkou, vévodkyní z Cornwallu. První den je věnován odpolednímu projevu před oběma komorami parlamentu a hlavně ceremoniálním záležitostem. Druhý den jsou na pořadu politická a obchodní jednání.

Francouzský prezidentský pár dnes na zámku Windsor oficiálně přivítala britská královna a její manžel princ Philip. Pro Alžbětu II. to je podle britského tisku 96. státní návštěva.

Sarkozy a Brown by se ve čtvrtek měli zabývat francouzským návratem do vojenských struktur Severoatlantické aliance, nynější dluhovou krizí, reformou Rady bezpečnosti OSN, kde mají obě země stálé křeslo a právo veta. Očekává se, že francouzský prezident oznámí posílení vojenského kontingentu v Afghánistánu.

Francouzský prezident o spolupráci s Velkou Británií

Prezident Sarkozy se chce podílet na plánované modernizaci a celkovém oživení britské jaderné energetiky, ale chce také oživit vojenskou spolupráci obou zemí, a to jak v NATO, tak zejména v rámci Evropské unie. Sarkozy také podporuje kandidaturu bývalého britského ministerského předsedy Tonyho Blaira na funkci prvního „evropského prezidenta“.

Sarkozy dal několikrát v minulosti najevo respekt vůči otevřenému hospodářskému modelu Británie, z něhož by chtěl některé prvky převzít. V rámci předvolební kampaně dokonce do Londýna přijel jako kandidát, protože zde trvale žije asi půl milionu Francouzů. Podle britského očekávání chce více spolupracovat s Británií v rámci Evropské unie, kde se Paříž zatím vždy soustředila hlavně na Berlín. Sarkozy prý ale s německou kancléřkou Angelou Merkelovou nevychází příliš dobře.

Pokud jde o vztahy mezi Británií a Francií, je podle Sarkozyho načase, aby obě země přešly od srdečnosti k přátelství. Toto přátelství podle jeho představ má mít konkrétní projevy v ekonomice, politice přistěhovalectví, bezpečnosti a obraně.

Sarkozyho návštěva potrvá jen krátce

Francouzský prezident je v Londýně se svou novou manželkou Carlou na první státní návštěvě. Ta je nezvykle krátká, protože státní návštěvy podle britského protokolu mají trvat alespoň tři dny a tři noci. Sarkozy přespí ve Windsoru, ve zvláštním apartmá se dvěma ložnicemi a dvěma koupelnami, které je vyhrazeno právě státním návštěvám, jen jedinou noc.

Sarkozyho předchůdce Jacques Chirac byl v Londýně naposledy v roce 2004. Vztahy Francie a Británie byly ale tehdy kvůli neshodám ohledně války v Iráku na bodu mrazu.

Francouzsko-britský summit se symbolicky zčásti koná v moderním stadionu londýnského fotbalového klubu Arsenal, který má francouzského trenéra a několik francouzských hráčů.

Mnoho britských deníků dnes zveřejnilo fotografický akt francouzské první dámy Carly Bruniové-Sarkozyové z roku 1993, který se právě v úterý objevil na veřejnosti v souvislosti s jeho nadcházející dražbou síní Christie's. Deníky také podotýkají, že zatímco Sarkozy dá sotva dohromady anglickou větu, jeho žena hovoří plynně nejen italsky a francouzsky, ale také anglicky. Sarkozyho znalost angličtiny je ovšem při návštěvě královny podle tisku lhostejná, protože panovnice, která má miliony francouzských poddaných v kanadském Québeku, prý hovoří francouzsky plynně.

Prezident Sarkozy ve Velké Británii o Evropě

Naléhavou výzvu ke spolupráci přednesl dnes v britském parlamentu francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Obě země jsou si podle něj tak blízko jako dosud nikdy v historii a měly by toho využít k boji za spravedlivější svět a za reformy, které pomohou dalšímu rozvoji hospodářství a které povedou k rozumné ekologické politice a přesvědčí i ty, kteří o tomto ohrožení stále pochybují.

Prezident řekl, že Evropa potřebuje dynamické reformy, že potřebuje koordinovanou imigrační politiku. Podle Sarkozyho Evropa nemůže žít v jednadvacátém století podle pravidel století dvacátého. Francie a Británie by se proto měly spojit a společně nová pravidla napsat. Ově země spojuje prý stálé členství v Radě bezpečnosti, společné přesvědčení o základních hodnotách, ale třeba i to, že jsou zhruba stejně bohaté.