I obyčejní Kubánci budou moci používat mobilní telefon

Havana - Na Kubě se během pár dní ve velkém rozezvoní mobilní telefony. Doteď to byla výsada nemnohých, obyčejných smrtelníků se netýkala. Nový prezident Raúl Castro, jak píší oficiální noviny Granma, omezení zrušil.

Mobilní síť na Kubě fungovala. Ale jen pro cizince nebo pro Kubánce s oficiálním povolením, hlavně představitele režimu. Taky proto patří Kuba k zemím s nejmenším počtem mobilů. „Jestliže v Česku se mobily začaly masově šířit v polovině 90. let s dvacetiletým zpožděním, obyčejní Kubánci se jich dočkali se zdržením víc než tří desetiletí,“ říká Juan Braun, šéf české sekce organizace Novináři bez hranic.
 
Raúl Castro slíbil, že zlepší životy obyčejných  Kubánců, kteří touží po západním životním stylu. Budou mít domácí spotřebiče, které většinou znají jen z televize. Včetně mobilů.
  
Podle odborníků sice Kuba bude moci monitorovat obsah telefonátů a SMS, ale zrušení zákazu by mohlo povzbudit komunikaci mezi Kubánci, kteří utekli na Floridu, a jejich rodiny zůstaly na Kubě.
 
 I v komunistické zemi ale platí, že byznys je byznys. Ze začátku budou mobily jen pro bohaté. Na prodej budou jen za tzv. tvrdou měnu. Navíc, přísná opatření zůstávají u internetového připojení a cest do ciziny.

Vydáno pod