Zemřel kambodžský reportér Dith Pran, známý díky snímku Vražedná pole

Phnompenh - V americkém New Jersey zemřel v neděli ve věku pětašedesáti let na rakovinu známý kambodžský fotoreportér Dith Pran, jehož příběh inspiroval tvůrce slavného filmu Vražedná pole (The Killing Fields). Ten přiblížil hrůzy Pol Potova režimu Rudých Khmerů v sedmdesátých letech a v roce 1985 získal tři Oscary ze sedmi nominací.

Kambodžský uprchlík Pran, který pracoval jako reportér a překladatel, přežil ve druhé polovině 70. let ve své vlasti genocidu. Vyvražďování, mučení, nemocím a hladomoru tehdy podlehly v Kambodži podle některých údajů až dva miliony lidí. Pran v roce 1979 uprchl do Thajska a později přesídlil do USA, kde pracoval jako fotoreportér listu The New York Times. Řadu let bojoval za to, aby Rudí Khmerové byli postaveni před soud za genocidu.
 
Rudí Khmerové vládli terorem v Kambodži v letech 1975 až 1979, kdy se snažili vytvořit podle krajně komunistického vzoru beztřídní agrární společnost bez peněz, vlády práva, osobní svobody, rodinných vztahů i individuálního myšlení a technických vymožeností. Obyvatele měst „zkažené západní kulturou“ vyhnali na venkov na převýchovu. Khmerové zrušili školy, výukou mohla být jen politická školení spojená se sebekritikou a udílením trestů. Násilná kolektivizace vedla k naprostému rozkladu hospodářství.
 
Na přelomu let 1978 a 1979 podnikl sousední Vietnam do Kambodže invazi a zahnal Rudé Khmery do džungle. Pol Pot vedl proti všem pozdějším vládám partyzánskou válku. Teprve po vnitřních rozporech v 90. letech, kdy velká část povstalců přešla výměnou za amnestii na stranu obnovené monarchie, ztratil moc. V roce 1997 ho spolubojovníci v bizarním procesu odsoudili k „doživotnímu vězení“, kde zemřel v dubnu 1998 na infarkt.