Evropská automatická zásobovací loď Jules Verne se spojila s ISS

Paříž - Evropská nákladní loď (ATV) Jules Verne dnes zakotvila u Mezinárodní vesmírné stanice (ISS). První evropské bezpilotní plavidlo se podle Evropské vesmírné agentury (ESA) pomocí speciálních senzorů samo navedlo k přechodovému modulu Zvezda a spojilo se s ním. Tříčlenné posádce orbitálního komplexu dopravilo pět tun zásob. Deset metrů dlouhý a 4,5 metru široký válec v ceně 1,3 miliardy eur (přes 32 miliard korun) vyvíjela ESA mnoho let. U stanice bude tato dvacetitunová loď "na jedno použití" kotvit asi půl roku. Postupně bude naplněna odpadky, které spolu s plavidlem shoří při návratu do zemské atmosféry.

Jules Verne odstartoval 9. března z kosmodromu Kourou ve Francouzské Guyaně na palubě nosné rakety Ariane 5 ES. Po odpoutání rozvinul čtveřici solárních panelů a kroužil tři týdny okolo Země. Musel čekat, dokud na ISS neukončí svou misi raketoplán Endeavour.

ATV během této doby prověřovala své automatické přistávací mechanismy, v minulých dnech si zakotvení dokonce dvakrát nanečisto vyzkoušela. Plavidlo i stanice se totiž na oběžné dráze pohybují rychlostí 28.000 kilometrů za hodinu a hrozilo, že při jakékoli chybě napáchá na ISS nedozírné škody.

ATV jsou schopné na orbitální komplex dopravovat bezmála osm tun jídla, paliva, vody, kyslíku a materiálů pro vědecké experimenty. To je zhruba třikrát více než dokážou transportovat v současnosti využívaná ruská nákladní plavidla Progress. Stálá posádka stanice bude moci využívat modul jako další prostor k provádění pokusů ve stavu beztíže.

Hlavní uplatnění pro ATV nastane po roce 2010, kdy americký Národní úřad pro letectví a vesmír (NASA) plánuje ukončit provoz raketoplánů a tyto nákladní lodě budou jedinými dopravními prostředky schopnými dopravit na ISS i větší konstrukční prvky. ESA počítá, že na oběžnou dráhu vyšle každý rok jeden tento stroj, jichž má u leteckého koncernu EADS Astrium nyní objednáno pět.

Vyslání Julesa Vernea do kosmu je v krátké době druhým významným příspěvkem Evropanů pro fungování ISS. V únoru dopravil raketoplán Atlantis na orbitální komplex evropskou vědeckou laboratoř Columbus, která umožní astronautům provádět více vědeckých experimentů.