Vujanović byl podle odhadů opět zvolen prezidentem Černé Hory

Podgorica - Prezidentem Černé Hory byl zřejmě již v dnešním prvním kole hlasování opět zvolen dosavadní šéf státu Filip Vujanović. Podle odhadů organizace CEMI získal asi 52 procent hlasů, zatímco jeho protivníci nepřekročili 20 procent. Před svými přívrženci v Podgorici se Vujanović o něco později vyhlásil vítězem voleb a jeho hlavní protivník uznal svou prohru.

Volební účast dosáhla 69 procent. Podle uznávané organizace CEMI si Vujanović udržuje svůj náskok i po neoficiálním sečtení 92 procent odevzdaných hlasů. Na druhém místě je podle stejného zdroje prosrbský kandidát Andrija Mandić s asi 19 procenty hlasů, zatímco liberál Nebojsa Medojević, považovaný za největšího Vujanovičova protivníka, má 17 procent hlasů.

„Zvítězili jsme pro Černou Horu, pro naší lepší budoucnost,“ řekl Vujanović asi 500 svých přívrženců, kteří se shromáždili před sídlem strany v Podgorici. „Je to vítězství nás všech,“ dodal.

Staronová hlava státu prohlásila, že chce být „prezidentem všech občanů Černé Hory“ a vést stát „po evropské cestě“. „Černá Hora patří do Evropské unie a dostane se do ní,“ zdůraznil. Jeho vítězství oslavily vzápětí v Podgorici ohňostroje a dělbuchy.

Jeho hlavní konkurent Nebojsa Medojević, který skončil zřejmě až na třetím místě, uznal již svou porážku. „Volby ukázaly, že Černohorci ještě nejsou připraveni změnit zkorumpovaný a totalitní systém,“ řekl. „Náš boj za lepší budoucnost země tím ale nekončí,“ dodal.

Černohorský prezident má převážně protokolární funkce, jeho volební mandát trvá pět let. Obyvatelé Černé Hory dnes volili nového prezidenta poprvé od osamostatnění republiky na Srbsku v roce 2006. Zhruba 490 tisíc oprávněných voličů mělo možnost vybírat ze čtveřice kandidátů. Vedle již jmenovaných to byl další prosrbsky smýšlející politik Srdjan Milić.

Dosavadní prezident využil v předvolební kampani popularity premiéra Mila Djukanoviče, který má zásluhu na osamostatnění země a který dal zároveň přednost silnému hospodářskému růstu před rozvojem cestovního ruchu.

Medojević sázel na to, že jeho vítězství by znamenalo začátek konce dlouhé vlády socialistů v čele s premiérem Djukanovičem. Byl dokonce přesvědčen, že sám získá více než 50 procent hlasů a zvítězí již v prvním kole. Předběžné výsledky však tato očekávání nepotvrdily. Podle pozorovatelů opozice doplatila na to, že postavila tři kandidáty proti jednomu z vládního tábora.

Volební místnosti byly otevřeny od 08:00 SELČ do 21:00 SELČ. Předními tématy kampaně byl boj proti zločinnosti a korupci, ale nechybělo ani zlepšení životní úrovně, snížení nezaměstnanosti a modernizace země.

Volby se konaly v neklidné atmosféře, kterou v regionu podnítilo jednostranné vyhlášení nezávislosti Kosova a tvrdý odpor Bělehradu vůči tomuto kroku. Černohorské úřady nemají v úmyslu nezávislé Kosovo uznat. Srbové totiž tvoří asi 30 procent populace Černé Hory.