Stratég volební kampaně Clintonové odstoupil kvůli střetu zájmů

Washington - Demokratická kandidátka na post amerického prezidenta Hillary Clintonová přišla o hlavního stratéga své kampaně Marka Penna. Rezignoval kvůli možnému střetu zájmů. Jeho soukromá firma totiž pracuje pro kolumbijskou vládu, pomáhá jí získat dohodu o volném obchodu se Spojenými státy. Proti dohodě ale Clintonová vystupuje.

„Po událostech posledních dnů nás Mark Penn požádal, jestli by se mohl vzdát funkce vrchního stratéga kampaně,“ uvedla manažerka kampaně Maggie Williamsová. I nadále Penn ale zůstává v týmu Clintonové, bude však působit už jenom jako poradce.
 
Vrchní stratég čelil kritice poté, co na konci března jednal s kolumbijským velvyslancem o dohodě o volném obchodu mezi Kolumbií a USA. Na schůzce Penn vystupoval jako zástupce firmy Burton-Marsteller Worldwide. Ta pro Kolumbii vyjednávala podporu u amerických politiků. Přesvědčovali zákonodárce, aby hlasovali pro dohodu o volném obchodu. Clintonová však proti dohodě trvale vystupuje.
 
Penn považuje své jednání za chybu a už se za to omluvil. To ale pobouřilo Bogotu, která kvůli tomu s firmou Burton-Marsteller Worldwide ihned ukončila spolupráci.