Lidé přišli do Severní Ameriky o tisíc let dříve

Washington - Lidé obývali Severní Ameriku už před více než 14 000 lety, tedy už o tisíc let dříve, než se dosud předpokládalo. Vědci k tomuto zjištění dospěli na základě zkoumání fosilizovaných lidských výkalů, které objevili v jeskyni na východních svazích pohoří Cascade v americkém státě Oregon.

Zkamenělý lidský trus poskytl badatelům DNA, která ukázala, že tito lidé byli příbuzní s obyvateli Sibiře a východní Asie. „Je to poprvé, co jsme byli schopni získat údaje nepopiratelně o lidech. Jsou o tisíc let starší než Clovis,“ upozornil v časopise Science oregonský archeolog Dennis Jenkins. Poukázal tak na cloviskou kulturu, která se rozvíjela v období mezi lety 13 200 a 12 900.     

V oregonské jeskyni Paisley bylo nalezeno jen málo artefaktů, což Jenkinse vedlo k názoru, že lidé v ní zřejmě přebývali jen pár dnů, než se zase vydali na pochod. Možná sledovali stáda zvěře, nebo hledali jinou potravu.     

Aby měli vědci jistotu, že materiál z jeskyně nebyl kontaminován novodobou DNA, museli udělat testy asi pěti desítek lidí, kteří v lokalitě pracovali. Výkaly ale skutečně patřily dvěma skupinám původních Američanů, jež mohou být vystopovány až na Sibiř a do východní Asie.     

Nejstarší ze zkoumaných výkalů vědci datují do doby před 14 340 lety, upřesnil dánský odborník na pravěkou genetiku Eske Willerslev. „Materiál z jeskyní Paisley představuje nejstarší lidskou DNA získanou v Americe.“     

Podle Jenkinse zůstává ale neznámou, kdo vlastně jeskyni obýval. Je velmi těžké to určit, protože v ní byl nalezen jediný kamenný nástroj, ruční nástroj používaný patrně k drcení či zjemnění kostí nebo tuku.     

Všeobecně převažuje teorie, že lidé přišli na americký kontinent z Asie přes dnešní Beringovu úžinu, která tehdy tvořila pevný most mezi oběma kontinenty.