Poláci jednali v Moskvě o americké základně, trvalou přítomnost Rusů odmítají

Moskva - Trvalou přítomnost ruských inspektorů na americké protiraketové základně na svém území dnes znovu odmítla polská delegace na jednání v Moskvě. Vedoucí delegace Witold Waszczykowski tak reagoval na slova ruského ministra zahraničí Sergeje Lavrova, že Rusko žádá trvalý přístup na základny americké protiraketové obrany v České republice a Polsku.

„Dovedeme si představit, že zařízení bude přístupné pro návštěvy a inspektory, ale nemyslíme si, že je potřeba trvalá přítomnost ruských inspektorů,“ prohlásil náměstek polského ministra zahraničí Waszczykowski. 

Polští vyjednavači jeli Moskvu hlavně opětovně ujistit, že střely na americké protiraketové základně nebudou namířeny na ruské území. Varšava už dříve odmítla možnost, že by na polském území mohli působit ruští experti. Při víkendové schůzce George Bushe a Vladimira Putina v Soči účast svých odborníků znovu požadoval ruský prezident.

„Všechno musí být jasné. To se týká jak technických prostředků, tak i osobního sledování experty, kteří v těchto objektech musejí být trvale přítomni,“ řekl v neděli Putin. Poláci ale už dříve dali jasně najevo, že o trvalou přítomnost Rusů na svém území nestojí. O případných kontrolách expertů jsou ovšem ochotni jednat.
 
Putin při své nedělní schůzce s Bushem ocenil návrhy, které Washington předložil, aby ruské obavy z celého systému rozptýlil. Podle ruských médií mezi tyto návrhy patří omezení schopností českého radaru tak, aby nemohl sledovat ruské území. Dalším je prý slib, že rakety v polských silech budou umístěny až při zjevné hrozbě nebezpečí. Třetím návrhem by měly být právě kontroly amerických objektů v Česku a Polsku. Doteď se mluvilo jen o inspekcích, trvalou přítomnost ruských pozorovatelů odmítá česká i polská strana.