V Nepálu při předvolebních nepokojích zahynulo nejméně osm lidí

Káthmándú - Nejméně osm mrtvých si vyžádaly nepokoje před čtvrtečními parlamentními volbami v Nepálu. Jeden člověk byl zabit v úterý při policejním zákroku proti davu demonstrantů, kteří v západní části země začali demolovat autobusy a obchody. Při dnešních střetech mezi soupeřícími skupinami v okrese Dang policie zabila sedm maoistů.

Demonstranti porušili zákaz vycházení, který byl vyhlášen v okrese Surkhet po násilné smrti jednoho z levicových kandidátů čtvrteční volby do Ústavodárného shromáždění. V této oblasti bylo zrušeno hlasování, ačkoliv ve zbývajících regionech se konat bude.

Volby jsou součástí loňské mírové dohody sedmi politických stran s maoistickými povstalci a měly by znamenat první krok ke zrušení monarchie a následnému vzniku parlamentní republiky. Povstalci ukončili svůj více než desetiletý boj proti vládě, v němž bylo zabito přes 13.000 lidí.

Úřady posílily bezpečnostní opatření po řadě pumových útoků, které maoisté podnikli proti monarchistickým skupinám a při nichž byla řada lidí zraněna. Desetitisíce policistů mají k dispozici i vrtulníky pro sledování podezřelých davů ze vzduchu.  

Nepálská policie
Zdroj: ČT24