Mír v Ugandě je stále v nedohlednu

Kampala - Naděje na mír ve východoafrické Ugandě se znovu nenaplnily. Vůdce tamních povstalců, kteří bojují proti vládě, nepodepsal mírovou smlouvu zaručující odzbrojení rebelů. Požaduje záruky, že on a jeho spolubojovníci nebudou vydáni Mezinárodnímu trestnímu soudu kvůli obviněním z válečných zločinů.

Speciálně postavený tábor uprostřed jihosúdánské džungle, delegace ugandské vlády a zástupci súdánských zprostředkovatelů i OSN čekali na vůdce povstalecké Armády božího odporu Josepha Konyho zbytečně. Skrývá se už několik let. Na podepsání mírové dohody s ugandskou vládou nepřišel, protože se bojí, že bude zatčen a vydán Mezinárodnímu trestnímu soudu kvůli válečným zločinům. 

„Stále očekáváme, že mírový proces bude pokračovat. To, že Kony požaduje další vyjednávání, znamená, že stále věří v mír,“ soudí ugandský mírový vyjednavač Ruhakana Rugunda. Jenže ugandská vláda navzdory optimistickým prohlášením už několik dní nemá s vůdcem povstalců žádný kontakt. Jeho hlavní vyjednavač rezignoval a další vývoj zůstává nejistý. 

Ugandský konflikt patřil k nejdelším a nejkrvavějším v Africe. Za více než 20 let si vyžádal desetitisíce mrtvých. Rebelové v něm masově zneužívali děti jako vojáky. Prosluli mrzačením civilistů a znásilňováním. Vláda s povstalci o míru jedná od roku 2006. Už bylo uzavřeno několik dílčích dohod. Ta hlavní - o odzbrojení a demobilizaci - ale na podpisy stále čeká. A panují obavy, že ji rebelové nepodepíší, dokud nebudou mít záruky, že je vláda nevydá Mezinárodnímu trestnímu soudu v Haagu.

Vydáno pod