Vědci objevili ve Švédsku stromy staré 8000 let

Stockholm - Vědci objevili v horách západního Švédska skupinku smrků starých až osm tisíc let. Tyto smrky tak mohou být nejstaršími živými stromy na světě. Otužilé smrky byly objeveny vysoko na svahu hory, kde zůstaly v bezpečí před hrozbou vytěžení, ale zároveň byly vystaveny tvrdým klimatickým podmínkám horského hřbetu, který odděluje Norsko a Švédsko.

Vědci v laboratořích v Miami na Floridě zjistili pomocí uhlíkové metody, že nejstarší z objevených stromů zapustil kořeny před 8000 lety. Podle Leifa Kullmana, profesora univerzity ve švédském městě Umea, to z něj dělá nejstarší známý žijící strom na světě. Dva další stromy objevené v rámci studie klimatických změn ve švédském kraji Dalarna jsou staré 4800 až 5500 let. Věk dosud uváděného nejstaršího stromu světa - kalifornské borovice dlouhověké známé jako Metuzalém - je přitom odhadován na 4500 až 5000 let.

„Tohle byly první stromy, které vyrostly po době ledové,“ říká Lars Hedlund, který se na klimatických studiích v Dalarně podílel. „To znamená, že v těchto stromech můžeme objevit každou klimatickou změnu, k níž došlo.“