Riceová přemlouvá arabské státy k podpoře irácké vlády

Manáma - Americká ministryně zahraničí Condoleezza Riceová chce přimět arabské státy k tomu, aby se zavázaly k finanční a politické podpoře irácké vlády. K tlaku na představitele těchto zemí využila Riceová dnešní konference ministrů zahraničí Rady pro spolupráci arabských států Perského zálivu (GCC) v Bahrajnu. Kromě Iráku byl na programu jejich jednání také blízkovýchodní mírový proces.

Sousedé Iráku podle Riceové udělali „velký krok kupředu“, když se zavázali dělat více pro zapojení Iráku do regionálních záležitostí. Irák podle bahrajnského ministra zahraničí šajcha Chálida bin Ahmada Chalífy zahnal v mnoha ohledech obavy svých sousedů a bude od nynějška zapojován do takových regionálních setkání zcela samozřejmě.

Riceová se v Manamě vyjádřila i k izraelsko-palestinskému mírovému procesu. Jak řekla, musí napřed radikální hnutí Hamas deklarovat své odhodlání vzdát se násilí a zastavit raketové ostřelování jihu Izraele.

„Co musí Hamas udělat, je jasné: vzdát se násilí by byl dobrý krok, jímž by toto hnutí prokázalo, že skutečně chce mír,“ řekla Riceová novinářům. Ti žádali šéfku americké diplomacie o vyjádření k předcházejícím výrokům bývalého amerického prezidenta Jimmyho Cartera, který je právě na turné po Blízkém východě.

Riceová podmínila další pokrok v mírovém procesu ustoupením Hamasu od násilí. „Hamas může udělat několik věcí. Může osvobodit zajatého izraelského vojáka Gilada Šalita. Může zastavit raketové ostřelování izraelských obyvatel ve Sderotu a Aškelonu. Může skoncovat se stavem, kdy si bere jako rukojmí obyvatelstvo pásma Gazy po puči proti legálním vládním strukturám palestinské správy.“

Vydáno pod