Němečtí poslanci udělili ostrou důtku rozvědce BND za špiclování

Berlín - Kontrolní grémium (PKG) Spolkového sněmu pro tajné služby dnes vyjádřilo ostrou důtku německé rozvědce BND za špiclování elektronické pošty redaktorky magazínu Der Spiegel Susanne Koelblové. Mluví se dokonce o "těžké krizi BND" a "narušené důvěře" PKG v rozvědku. Věc hrozí přerůst v mezinárodní aféru, protože podle německých médií neměla BND "napíchnutou" ani tak Koelblovou, jako afghánského ministra obchodu a průmyslu Muhammada Farhanga, s nímž si redaktorka určitou dobu služebně dopisovala.

„Náš vztah k vedení BND je narušený,“ prohlásil podle agentury DPA předseda PKG Thomas Oppermann po dvouhodinovém zasedání grémia s šéfem rozvědky Ernstem Uhrlauem.

Výsledkem zasedání však není požadavek na odchod Uhrlaua z funkce, personální změny požaduje výbor jen na úrovni šéfů odborů a štábů.

PKG odsoudilo monitorování mailového provozu mezi redaktorkou a Farhangem. Čtení a uchovávání mailové korespondence představuje svou délkou a intenzitou „významný zásah do základních práv“. E-maily měly být okamžitě smazány poté, co se ukázalo, že jde o německou občanku, uvádí se v prohlášení PKG. Grémium zároveň vyjádřilo nespokojenost s tím, že vedení BND o případu neinformovalo ani německou vládu, ani PKG. „Záleží nyní jen na BND, aby získala zpět ztracenou důvěru,“ zdůrazňuje PKG.

BND podle svého doznání sledovala elektronickou poštu Koelblové od června do konce listopadu 2006. Uhrlau o této skutečnosti novinářku informoval teprve minulý pátek a omluvil se jí. Podle názoru magazínu Der Spiegel ale nebyla zřejmě redaktorka původním cílem sledování, spíše prý BND instalovala ministrovi do počítače špionážní vir, takzvaného trojského koně, který sledoval všechnu jeho korespondenci, včetně té s Koelblovou.

Německý ministr vnitra Wolfgang Schäuble kritizoval postup rozvědky a zdůraznil, že spolupracovníci BND jsou povinni dodržovat zákony. Opozice z řad Zelených a liberálů (FDP) mluví o skandálu a varuje, že z BND se údajně vyvíjí „stát ve státě“. „Není možné, aby BND prostě ignorovala platné zákony,“ praví se také v prohlášení spolkového svazu německých vydavatelů novin (BDZV).

Vydáno pod