Interpol: Pekingu hrozí teroristické útoky i násilnosti

Paříž/Peking - Mezinárodní policejní agentura Interpol dnes upozornila na reálnou hrozbu teroristických útoků v průběhu nadcházejících letních olympijských her v Číně. Podle šéfa organizace Ronalda Noblea hrozí Pekingu útok ze strany teroristické organizace al-Káida, organizátoři her by se prý měli připravit i na další násilnosti.

„Musíme se připravit na možnost, že se al-Káida nebo jiná teroristická skupina pokusí během her provést smrtící útok,“ prohlásil Noble.

Už dříve se objevily obavy, že by v průběhu olympijských her mohlo dojít k teroristickým útokům. Taková masová sportovní akce je totiž pro teroristy „ideálním“ terčem. Hry budou více než kdy jindy v historii sledované médii a miliardami diváků. Případní útočníci by tedy měli zajištěnou publicitu téměř v přímém přenosu.

Podle šéfa Interpolu by mohly hry přinést i další komplikace. Dopravu i sportovní soutěže se zřejmě pokusí narušit protičínští aktivisté. Svědčí o tom akce, které pořádají na trase olympijské pochodně demonstranti za svobodný Tibet a lidská práva. Podobné problémy se tedy dají čekat i v Pekingu. Šéf Interpolu proto nabídl Číně pomoc mezinárodní policejní agentury.